Raznolikost veseli. Zna to i vaš organizam. Naime, najnovije istraživanje pokazalo je da ljudi koji svaki dan jedu istu hranu češće obolijevaju od onih koji nastoje svakog dana imati nešto različito na tanjuru.
Ljudi koji se raznovrsnije hrane imaju 21 posto manje šanse za razne metaboličke bolesti, uključujući i visoki šećer, tlak te nakupljanje tjelesnih masnoća. I 'ozbiljnije' bolesti poput dijabetesa i srčanih bolesti lakše će se izbjeći na taj način. Neki se pitaju nije li to u sukobu s nekadašnjim teorijama koje su tvrdile da je hranjenje istom hranom zapravo od velike pomoći u dijeti.
Zagovornici raznovrsnosti kažu: da, ako uzmemo u obzir da se ljudi većinski hrane nezdravo. Bolje da se onda hranite jednolično, ali zdravo, nego raznovrsno, ali nezdravo. Ako ćemo odabrati i govoriti o najzdravijoj varijanti, onda bi to bila zdrava i raznovrsna hrana. Što više voća, povrća i žitarica. Ne zaboravite mijenjati namirnice koje konzumirate što češće. U umjerenosti i raznovrsnosti je ključ.
>>Zdrava prehrana: Savjeti i recept za zdrav i ukusan doručak
Raznovrsno je kod mene : Grah s šunkom, grah s kobasicama, grah s lukom pa pur prepečen..