Pripazite

Prženje na svinjskoj masti ipak je zdravije nego na biljnom ulju

Foto: Thinsktock
Prženje na svinjskoj masti ipak je zdravije nego na biljnom ulju
09.11.2015.
u 17:15
Najveći problem je što ljudi dnevno konzumiraju previše kalorija i unose previše zasićenih masti i šećera što dovodi do debljanja i pretilosti koji pak povećavaju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 – kaže Tedstone.
Pogledaj originalni članak

Prženje hrane na suncokretovom ili biljnom ulju štetnije je nego ako koristite maslac ili svinjsku mast, upozoravaju stručnjaci. Objašnjavaju da problem nastaje kod zagrijavanja jer se tada otpuštaju toksične kemikalije povezane s nastankom tumora.

Zbog toga preporučuju da se hrana priprema na maslinovu ulju, kokosovom ulju pa čak i na "ozloglašenoj" masti i maslacu, masnoćama životinjskog porijekla.

A godinama su nam savjetovali suprotno. Danas stručnjaci tvrde da se zagrijavanjem biljnih ulja otpuštaju aldehidi koji se povezuju s nastankom srčanih bolesti, demencije i tumora.

Znanstveni tim sa sveučilišta Montfort u Leicesteru tvrdi da riba i krumpirići koji se prže na biljnom ulju mogu sadržavati 100 do 200 puta više aldehida nego što je dozvoljeni dnevni unos prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije.

– Neki oblici neuroloških bolesti poput Alzeheimerove povezani su s aldehidima i što duže konzumirate te toksine, bit će vam gore – kaže dr. Monsah Mansoori.

Dr. Alison Tedstone, glavna nutricionistkinja javnog zdravstva u Engleskoj, kaže:

– Znamo da su trans masti štetne za zdravlje, no konzumacija u Ujedinjenom Kraljevstvu je već sad unutar dozvoljenih granica i u padu. Većina trans masti u prehrani dolazi iz prirodnih izvora poput mesa i mlijeka. Najveći problem je što ljudi dnevno konzumiraju previše kalorija i unose previše zasićenih masti i šećera što dovodi do debljanja i pretilosti koji pak povećavaju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 – kaže Tedstone

>> 3 sasvim jednostavna razloga zašto ne biste trebali jesti pržene krumpiriće

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

RZ
RZ
17:36 09.11.2015.

Mislim da ti "strucnjaci" uopce nisu strucni i lupaju gluposti. Sad ce jos utvrditi da sport uopce nije zdrav, da je majcino mlijeko nezdravo za bebe, i da kisik steti covjeku. Pa ce za koju godinu tvrditi suprotno. Kome su prije trebali "strucnjaci"? Pa ljudi opet zivjeli i dozivjeli 90 ili 100 godina.

DU
Deleted user
20:38 09.11.2015.

...prekjucer je, jucer nije, sutra je, prekosutra tko zna....a sto mozemo kad se sastav masti mijenja u odnosu na ulje i obratno...

CO
Cosinus
21:09 09.11.2015.

Naravno da je svinjska mast dobra, ali u normalnim količinama! Treba razmisliti kada je to svinjska mast došla na zao glas; kada je industrija bivše Yu počela proizvoditi dovoljne količine ulja. Jedini problem je bio što suncekretovo ulja tada je doslovno smrdilo, a ja ga kaio dijete nisam mogao koristiti i kada se jelo ulje na post onda je jelo bilo neukusno za mene.