mljac!

RECEPT DANA Koja je tajna savršenih buhtli? Samo pratite ovaj recept naših baka!

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
RECEPT DANA Koja je tajna savršenih buhtli? Samo pratite ovaj recept naših baka!
10.11.2024.
u 09:00
Priprema mekih i ukusnih buhtli po bakinom receptu je više od kulinarskog umijeća - to je putovanje kroz vrijeme i tradiciju.
Pogledaj originalni članak

Buhtle su neodoljiva slastica koja nas vraća u djetinjstvo i budi sjećanja na tople, mirisne kuhinje naših baka. Ova  mekana peciva od dizanog tijesta punjena pekmezom, čokoladom ili sirom predstavljaju savršen spoj tradicije i ukusa. Buhtle potječu iz Češke, ali su postale omiljene u mnogim zemljama srednje Europe, uključujući Hrvatsku. Tradicionalno punjene pekmezom od šljiva, danas postoje brojne varijacije s različitim nadjevima. Mi vam danas donosimo recept za buhtle naših baka! 

Ključ za pripremu savršenih buhtli leži u mekoći tijesta. Evo nekoliko savjeta za postizanje idealne teksture:

  1. Koristite svježi kvasac za najbolje rezultate.
  2. Mlijeko i maslac trebaju biti mlaki, ne vrući.
  3. Tijesto mijesite dok ne postane glatko i elastično.
  4. Ostavite dovoljno vremena za dizanje tijesta - strpljenje je ključno!

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 200 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • Korica jednog limuna
  • Prstohvat soli
  • Pekmez ili čokoladni namaz za punjenje
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema: Aktivirajte kvasac s toplim mlijekom i žličicom šećera. Pomiješajte suhe sastojke u većoj posudi. Dodajte aktivirani kvasac, otopljeni maslac, preostalo mlijeko i jaja. Mijesite tijesto oko 10 minuta. Ostavite tijesto da se diže sat vremena. Oblikujte buhtle s nadjevom. Ostavite ih da se dižu još 30 minuta. Pecite na 180°C oko 25-30 minuta. Pospite šećerom u prahu.

Ako želite isprobati nešto novo i drugačije umjesto marmelade i čokolade nadjenite buhtle svježi, sirom s vanilijom, mljevenim makom s medom ili orasima s cimetom.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

GO
Gof33
09:15 10.11.2024.

a kad je buhtla pečena možete ju staviti u duboki tanjur i zaliti je s umakom od vanije da popravite doživljaj, dobar tek