U današnje doba u trgovinama možemo kupiti gotovo sve vrste voća i povrća iz uvoza, no "svježe" izvan sezone nije bez mane – dugotrajno razdoblje transporta, skladištenja i hladnoće negativno se odražava na nutritivne vrijednosti. S druge strane, ako su konzervirani plodovi koji su ubrani u vrijeme njihova prirodnog sazrijevanja, ne odskaču znatno od svojih svježih inačica. Brojni znanstveni radovi upućuju na to da se kuhanjem ili pečenjem povrća gube termoosjetljivi vitamini, posebice C i B2, no gubitak ostalih esencijalnih nutrijenata relativno je malen. U nedostatku svježeg voća i povrća sve potrebne vitamine i minerale možemo tako dobiti i iz ukiseljenog povrća, poput cikle, kupusa, rajčice, paprike..., a nećete pogriješiti ni s brzo zamrznutim voćem i povrćem. Još ako su iz vlastita vrta ili voćnjaka...
Talijanska giardiniera
Sastojci:
- 1200-1500 g narezanog povrća (mrkva, luk, cvjetača, brokula, mahune, paprike, ljute papričice, rotkvice, celer, krastavci, kupus...)
- 6-7 češnjeva oguljenog i zgnječenog češnjaka
- 2-3 grančice svježega ružmarina ili majčine dušice
- 3-4 lovorova lista
- 800 ml alkoholnog octa
- ½ l vode
- 1 žlica morske soli
- 2 žlice šećera
- 1 žlica sjemenki komorača
- 1/2 žlice zrna papra
VEZANI ČLANCI:
Priprema: U velikoj posudi pomiješajte narezano povrće, češnjak i začinsko bilje. Uspite ga u veliku dobro opranu i steriliziranu staklenku ili više manjih. U loncu zagrijte ocat i vodu kojima ste dodali sol, šećer, komorač i papar. Pustite da zakipi. Smanjite vatru i kuhajte još 3-4 minute miješajući kako bi se sol i šećer rastopili. Prelijte povrće u staklenci. Ostavite da se ohladi pa dobro zatvorite i stavite u hladnjak. Ova se ukiseljena salata može jesti već nakon nekoliko sati, no okusi se bolje povežu nakon nekoliko dana. U hladnjaku može stajati oko mjesec dana.
GALERIJA: Nemojte ih izbjegavati: Ovi začini su prirodni antibiotici i čuvari našeg organizma