domaća zimnica

RECEPT DANA Jeste li čuli za talijansku giardinieru? Imamo recept za ovu vitaminsku bombu iz teglice!

shutterstock
07.11.2024.
u 09:30

Sadržaj mikronutrijenata i prehrambenih vlakana kod većine konzerviranog povrća ostaje stabilan i tijekom dvije godine čuvanja.

U današnje doba u trgovinama možemo kupiti gotovo sve vrste voća i povrća iz uvoza, no "svježe" izvan sezone nije bez mane – dugotrajno razdoblje transporta, skladištenja i hladnoće negativno se odražava na nutritivne vrijednosti. S druge strane, ako su konzervirani plodovi koji su ubrani u vrijeme njihova prirodnog sazrijevanja, ne odskaču znatno od svojih svježih inačica. Brojni znanstveni radovi upućuju na to da se kuhanjem ili pečenjem povrća gube termoosjetljivi vitamini, posebice C i B2, no gubitak ostalih esencijalnih nutrijenata relativno je malen. U nedostatku svježeg voća i povrća sve potrebne vitamine i minerale možemo tako dobiti i iz ukiseljenog povrća, poput cikle, kupusa, rajčice, paprike..., a nećete pogriješiti ni s brzo zamrznutim voćem i povrćem. Još ako su iz vlastita vrta ili voćnjaka...

Talijanska giardiniera

Sastojci:

  • 1200-1500 g narezanog povrća (mrkva, luk, cvjetača, brokula, mahune, paprike, ljute papričice, rotkvice, celer, krastavci, kupus...)
  • 6-7 češnjeva oguljenog i zgnječenog češnjaka
  • 2-3 grančice svježega ružmarina ili majčine dušice
  • 3-4 lovorova lista
  • 800 ml alkoholnog octa
  • ½ l vode
  • 1 žlica morske soli
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica sjemenki komorača
  • 1/2 žlice zrna papra

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: U velikoj posudi pomiješajte narezano povrće, češnjak i začinsko bilje. Uspite ga u veliku dobro opranu i steriliziranu staklenku ili više manjih. U loncu zagrijte ocat i vodu kojima ste dodali sol, šećer, komorač i papar. Pustite da zakipi. Smanjite vatru i kuhajte još 3-4 minute miješajući kako bi se sol i šećer rastopili. Prelijte povrće u staklenci. Ostavite da se ohladi pa dobro zatvorite i stavite u hladnjak. Ova se ukiseljena salata može jesti već nakon nekoliko sati, no okusi se bolje povežu nakon nekoliko dana. U hladnjaku može stajati oko mjesec dana.

GALERIJA: Nemojte ih izbjegavati: Ovi začini su prirodni antibiotici i čuvari našeg organizma

1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije