Ako tražite ukusan dodatak za grickanje, doručak ili međuobrok, ovi lisnati štapići su savršen izbor. Jednostavni za pripremu, a puni bogatog okusa zahvaljujući maslacu i nadjevu od feta sira ili domaćeg svježeg sira, ovi štapići oduševit će sve ljubitelje peciva. Njihova hrskava korica i mekana, prozračna unutrašnjost odličan su spoj koji će se svidjeti i najizbirljivijim gurmanima. Slijedite recept food blogerice @mog_sveta_deo korak po korak i pripremite ovu ukusnu poslasticu koja će brzo postati favorit na vašem stolu.
Sastojci:
- 300 ml mlakog mlijeka
- 1/2 kockice svježeg kvasca
- 2 žlice šećera
- 1 čajna žličica soli
- 5 žlica maslinovog (suncokretovog) ulja
- 600 g brašna + za posipanje
Za nadjev:
- 200g mljevenog feta sira ili nekog domaćeg svježeg sira
- 150 g omekšalog margarina
- 1 jaje za premazivanje
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Ulijte 50 ml toplog mlijeka u manju zdjelicu, razmrvite kvasac i dodajte žlicu šećera. Promiješajte i ostavite stajati 10 minuta da se kvasac aktivira. Preostalo mlijeko ulijte u posudu, dodajte ulje, sol, šećer i razmućeni kvasac. Postupno dodajte brašno i zamijesiti tijesto. Tijesto treba biti mekano i ne lijepiti se za rubove tepsije. Pokrijte ga krpom i ostavite 30-40 minuta da naraste. Dignuto tijesto podijelite na 5-6 loptica. Svaku lopticu premažite margarinom i slažite jednu na drugu. Zadnju nemojte premazivati. Tako složeno tijesto razviti u obliku pravokutnika na debljinu od oko 1/2 cm. Premazati sirom i preklopiti, ne do kraja, jer kraj treba vratiti i pritisnuti da se ne odvije. Rezati na trake širine 2 cm, nekoliko puta uviti i redati u tepsiju. Pustite ih da se dižu oko 15 minuta, zatim premažite jajetom i pospite sezamom. Za to vrijeme upaliti pećnicu na 220° i peći oko 15 minuta dok ne porumene.
GALERIJA: Evo kako napraviti 'lažni' ajvar gotov za samo 30 minuta, a jednako ukusan