korizmena kuharica

RECEPT DANA Kukuruznica: Tradicionalno jelo koje će oduševiti i nove generacije

Foto: shutterstock
RECEPT DANA Kukuruznica: Tradicionalno jelo koje će oduševiti i nove generacije
04.03.2024.
u 09:30
Pečenu kukuruznicu premažite džemom, ohladite, narežite i poslužite. Dobar tek!
Pogledaj originalni članak

Kukuruzno brašno svakodnevno se koristilo u ličkoj kuhinji. Uz kruh pripremala se i kukuruzna palenta (ali i od žitarica poput zobi, ječma i prosa) te začinjala mašću ili kiselim mlijekom. Mi vam danas donosimo recept za kukuruznicu, tradicionalno jelo koje su mnogi obožavali. Također, u receptu umjesto kukuruznog brašna možete upotrijebiti i kukuruznu krupicu.

Sastojci:

  • 20 g svježeg kvasca
  • 400 ml mlijeka
  • sol
  • 400 g kukuruznog brašna
  • 2 jaja
  • 60 g šećera
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 80 g maslaca
  • 1 žlica naribane limunove korice
  • 20 g masti
  • 150-200 g džema od marelica

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: Kvasac razmutite u toplom mlijeku, dodajte malo soli, a zatim umiješajte kukuruzno brašno. Mješavinu ostavite da odstoji na toplom oko sat vremena. Žumanjke pomiješajte sa šećerom, slatkim vrhnjem, maslacem, naribanom koricom limuna pa dodajte kukuruzno brašno i kvasac. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u pleh (veličine 22×36cm) koji ste prethodno namastili. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta. Pečenu kukuruznicu premažite džemom, ohladite, narežite i poslužite.

Znate li kako se ispravno sprema bijela riža? Ovako svaki put ispada odlično:

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.