Najbolji lički krumpir sadi se na veliki petak, dok blagoslovljeno Uskrsno jaje ispod krova štiti od zmija, samo su neki od običaja Like koje prepričavaju našI stari. Pole od krumpira, samo posne bez slanine ili s ovim delikatesnim dodatkom, nadaleko su cijenjene, a lički krumpir uživa i zaštitu EU. Mi imamo recept uz koji će vam uvijek ispasti savršeno!
Sastojci:
- 1,2-1,5 kg krumpira srednje veličine (10-ak komada)
- 2-3 žlice ulja
- sol, papar
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Operite krumpir u ljusci, prerežite ga po dužini, posolite i stavite u vruću pećnicu. Pole su gotove kad se na prerezani dio uhvati lijepa zlatnosmeđa korica i krumpir postane mekan. Posno jelo u mrsne dane mo-žete pretvoriti u pravu poslasticu – servirati uz hladnu slaninu, luk i lički sir škripavac ili namazan basom. Ili ga pri kraju pečenja posuti komadićima slanine i sira.
Stručnjaci upozoravaju: Ovakav krumpir obavezno izbjegavajte jer može biti otrovan!