Lički presnac dio je tradicionalne hrvatske kuhinje. Obogaćen je ličkim sirom škripavcem, mirisi savršeno dobro i svi ga obožavaju. Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka, a priprema je zapravo prilično jednostavna. Ako još niste probali ovo preukusno tradicionalno jelo, sada je pravo vrijeme da ga pripremite kod kuće.
Sastojci:
• 300 g glatkog pšeničnog brašna
• 50 g maslaca
• 3 jaja
• 100-150 ml mlijeka
• 30 g svježeg kvasca
• sol
• malo ulja
Nadjev:
• 700 g ličkog sira škripavca
• 5 žumanaca
• 5 žlica brašna
VEZANI ČLANCI:
Priprema: U malo tople vode razmutite kvasac i ostavite ga da se digne. Pomiješajte brašno sa soli pa dodajte omekšali maslac narezan na listiće, jaja i pripremljeni kvasac. Umutite čvrsto tijesto. Ostavite ga na toplom dok mu se obujam ne udvostruči. U međuvremenu za nadjev izgnječite škripavac pa dodajte žumanca, brašno i mlijeko. Promiješajte sve da se sastojci sjedine. Smjesa mora biti gusta.
Tijesto razvaljajte u krug, debljine oko 1,5 cm, ali tako da prelazi kalup od torte ili neke druge okrugle
posude u kojoj će se presnac peći. Tijesto prenesite u namazan kalup tako da jedan dio tijesta, odnosno rubovi, dosta vire izvan ka-
lupa. Nadjev rasporedite po tijestu pa preklopite rubove. Pripremljeni presnac ostavite na toplom još 15-ak minuta, a potom ga stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva. Pecite ga oko 50 minuta dok ne porumeni. Poslužite ga uz mlijeko ili jogurt kao ručak ili večeru.
Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega!