LJETNO OSVJEŽENJE

RECEPT DANA Napravite sami sladoled, zdraviji i jeftiniji od kupovnog! Trebaju vam samo četiri sastojka

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
RECEPT DANA Napravite sami sladoled, zdraviji i jeftiniji od kupovnog! Trebaju vam samo četiri sastojka
01.07.2024.
u 09:30
Marco Polo je još krajem 13. stoljeća pisao o čudesnoj slastici koja mu je poslužena na dvoru Kublaj-Kana, a sladoled je volio i car Neron
Pogledaj originalni članak

Nema boljeg osvježenja za vruće ljetne dane od sladoleda. U ovoj popularnoj slastici navodno su uživali još stari Kinezi koji su njome počastili i slavnog moreplovca Marca Pola. On je još krajem 13. stoljeća pisao o tom čudu koje mu je posluženo na dvoru Kublaj-Kana. Voljeli su ga i rimski car Neron, kasnije i brojni drugi carevi i kraljevi, a zbog činjenice da se spravljao od leda koji je tada bio dostupan samo bogatima, sirotinja je o njemu mogla samo sanjati.

Sladoled je ostao jedna od omiljenih slastica i danas si ga može priuštiti većina ljudi, iako je u posljednjih nekoliko godina poprilično pokupio. Mnogi ga pak izbjegavaju jer je većina verzija koje se nude u trgovinama visokokalorična.

VEZANI ČLANCI:

 

No, dobra vijest je da sladoled vrlo brzo jednostavno možete napraviti sami, čak i zdrave verzije bez šećera. Sve što vam je potrebno jest grčki ili običan čvrsti jogurt, vrhnje za šlag, malo meda i voće po želji.

Na samom početku pripreme čvrsto izmiksajte vrhnje za šlag. Danas su u trgovinama dostupne verzije na biljnoj bazi, bez dodatnih šećera, koje su savršene za zdravu verziju sladoleda. U 150 mililitara čvrsto izmiksanog šlaga dodajte 2 dcl jogurta i žlicu meda te dobro promiješajte. Na kraju dodajte voće po želji – šaku malina, borovnica, nasjeckane banane, karamelizirane komadiće jabuka ili neko drugo voće koje volite. Umjesto voća, u smjesu možete ubaciti i na sitno narezanu čokoladu, pomiješanu s malo mljevenog kikirkija ili lješnjaka. Mogućnosti su zaista neograničene.

VEZANI ČLANCI: 

 

Nakon što se odlučite za finalni sastojak koji će vašem sladoledu dati posebnu notu, sve još jednom dobro promiješajte i stavljajte u kalupe za sladoled. Ako ih nemate, poslužit će i obične plastične ili papirnate čaše. Stavite u zamrzivač i nakon nekoliko sati sladoled je spreman za konzumaciju.

Cijelo vrijeme pogrešno ribate sir: Ovaj trik olakšat će cijeli posao!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.