korizmena kuharica

RECEPT DANA Posna sarma: Napravite tradicionalno jelo Slavonije i Baranje

Foto: shutterstock
RECEPT DANA Posna sarma: Napravite tradicionalno jelo Slavonije i Baranje
21.02.2024.
u 09:30
Obično se u te dane iz jela izbacivala mast, nisu se pravile teške zaprške, pa brojna svjedočanstva i zapisi iz nekih davnijih vremena govore o jednostavnim i skromnim jelovnicima od krumpira, tijesta, kupusa, graha...
Pogledaj originalni članak

Slavonski seljaci u vrijeme korizme nisu radili teže poslove na zemlji pa su lakše i objedovali. Obično se u te dane iz jela izbacivala mast, nisu se pravile teške zaprške, pa brojna svjedočanstva i zapisi iz nekih davnijih vremena govore o jednostavnim i skromnim jelovnicima od krumpira, tijesta, kupusa, graha... Ljudi su tada imali manje pa su se mesne namirnice čuvale za ostatak godine ili se pak mala količina mesa, najčešće govedine, u vrijeme posta jela samo nedjeljom, s umakom od luka i kuhanim krumpirom te juhom. A, danas vam donosimo recept za posnu sarmu. 

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa (oko kilograma)
  • 10 dag mljevenih ili istucanih bučinih sjemenki
  • bučino ulje
  • 2 velika ribana krumpira
  • 1 crveni luk
  • nekoliko režnjeva češnjaka
  • šaka riže
  • deblja kriška kruha
  • slatka i ljuta crvena mljevena 
  • paprika
  • papar
  • sol

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: Kiseli kupus dobro operite. U posudi na bučinom ulju kratko prodinstajte crveni luk i češnjak te mljevene bundevine sjemenke. Kad se smjesa prohladi, dodajte ostale sastojke, punite listove kiselog kupusa i slažite ih u sarme. Na dno lonca za kuhanje ulijte bundevino ulje, složite sarme na sjeckani kupus te poklopite preostalim listovima kupusa. Dolijte vodu da prekrije sarme i sve pritisnite manjim tanjurom. Kuhajte na laganoj vatri sat, sat i pol dok kupus ne omekani. 

Znate li kako se ispravno sprema bijela riža? Ovako svaki put ispada odlično:

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.