Znate li što je Stubički vrtanj? On se od davnina peče u Zagorju, a riječ je specifičnom kruhu koji se u uskrsno vrijeme nosi u crkvu na blagoslov. Poseban je jer se radi s vodom u kojoj se kuhala šunka ili dimljeno meso. Priprema nije teška, a mi imamo pravi tradicionalni recept.
Sastojci:
- 750 g glatkog brašna
- 1 kockica svježeg kvasca
- 1 dl toplog mlijeka
- 1 žličica šećera
- 350 ml mlake vode u kojoj se kuhala dimljena šunka ili buncek
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Izmrvite svježi kvasac u toplo mlijeko i dodajte malo šećera. Pustite da se kvasac digne. Prosijte brašno, dodajte uzdignuti kvasac i umiješajte mlaku vodu od dimljenog mesa. Formirajte glatku kuglu i pustite da se diže 40-50 minuta. Premijesite i napravite valjak promjera pet centimetra pa krajeve preklopite tako da ostane rupa u sredini. Možete krajeve spojiti i u krug i u njega staviti jaje ili pisanicu. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Kad vrtanj porumeni i čačkalica kojom ćete provjeriti je li gotov izađe suha, izvadite ga iz pećnice. Prije pečenja možete ga premazati i jajem. Nije ga potrebno soliti jer je voda od šunke već dosta slana.
Kako koristiti pekač kruha?