Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korizmena kuharica

RECEPT DANA Miris i okus tradicije: Napravite Stubički vrtanj

shutterstock
20.02.2024.
u 09:30

Od davnina se peče u Zagorju, a riječ je specifičnom kruhu koji se u uskrsno vrijeme nosi u crkvu na blagoslov.

Znate li što je Stubički vrtanj? On se od davnina peče u Zagorju, a riječ je specifičnom kruhu koji se u uskrsno vrijeme nosi u crkvu na blagoslov. Poseban je jer se radi s vodom u kojoj se kuhala šunka ili dimljeno meso. Priprema nije teška, a mi imamo pravi tradicionalni recept. 

Sastojci:

  • 750 g glatkog brašna
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 1 dl toplog mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 350 ml mlake vode u kojoj se kuhala dimljena šunka ili buncek

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: Izmrvite svježi kvasac u toplo mlijeko i dodajte malo šećera. Pustite da se kvasac digne. Prosijte brašno, dodajte uzdignuti kvasac i umiješajte mlaku vodu od dimljenog mesa. Formirajte glatku kuglu i pustite da se diže 40-50 minuta. Premijesite i napravite valjak promjera pet centimetra pa krajeve preklopite tako da ostane rupa u sredini. Možete krajeve spojiti i u krug i u njega staviti jaje ili pisanicu. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Kad vrtanj porumeni i čačkalica kojom ćete provjeriti je li gotov izađe suha, izvadite ga iz pećnice. Prije pečenja možete ga premazati i jajem. Nije ga potrebno soliti jer je voda od šunke već dosta slana. 

Kako koristiti pekač kruha?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije