Ako ste imali buran vikend ili samo želite podići energiju odmah na početku tjedna, juha od heljde pravi je izbor za vas. Jednostavna je za pripremu, a tako ukusna i okrepljujuća. Također, idealna je za korizmeno vrijeme i za sve one koji poste. Jelo je to naših starih koje se u ovo vrijeme uvijek pripremalo na području središnje Hrvatske.
Sastojci:
- 1 srednji luk
- 50 g heljdine kaše
- korjenasto povrće: mrkva, celer, peršin
- 1-2 žlice ulja
- voda (oko 7,5 dl)
- lišće peršina
- papar, sol
- 1 češanj češnjaka
- 1 list sušenog lovora
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Kašu operite i namočite je u mlakoj vodi. Luk sitno nasjeckajte i prepržite na ulju dok ne postane staklast, dodajte sjeckano korjenasto povrće, sjeckani češnjak pa dinstajte nekoliko minuta. Dodajte opranu heljdu pa sve dinstajte još dvije-tri minute. Podlijte vodom, dodajte list lovora, pa juhu kuhajte još oko 15 minuta dok povrće i heljda ne omekšaju. Po potrebi dosolite juhu i dopaprite. Poslužite juhu posutu sa svježe sjeckanim lišćem peršina.
Znate li kako se ispravno sprema bijela riža? Ovako svaki put ispada odlično: