Trebate inspiraciju za neki lagani međuobrok tijekom dana ili vam dolaze gosti i ne znate što pripremati? Ne brinite, imamo rješenje za vas. Ove bruskete s mariniranim srdelama tako je jednostavno za napraviti, a oduševit će svako nepce. Marinadu možete napraviti i večer prije pa ujutro imate spreman doručak, a možete i kombinirati sastojke kako god poželite. Uživajte!
Sastojci:
- 250 g srdele
- bosiljak
- ružmarin
- sol, papar
- maslinovo ulje
- limun
VEZANI ČLANCI:
Za nadjev na kruh:
- 200 g rajčice svježe ili pelata iz konzerve
- 50 g svježe crvene paprike
- 2 režnja češnjaka
- pesto genovese (umak od bosiljka, pinjola, ribanog parmezana i maslinovog ulja)
- sol, papar
- maslinovo ulje
- svježi listovi peršina
Priprema: Srdelu očistite i operite. Nožem odrežite glave ribe i uklonite utrobu, potom je razrežite do repa kako biste izvadili središnju kost. Filete srdele stavite u posudu u kojoj ćete je marinirati. Popunite dno posude očišćenom srdelom, začinite solju, paprom, s malo bosiljka, sitno mrvljenim ružmarinom i pokapajte sokom limuna. Prelijte sve maslinovim uljem tako da lagano prekrije ribu. Slažite u slojevima po istom postupku sve dok ima srdela. Potom pokrijte posudu i stavite je u hladnjak na nekoliko sati kako bi srdela upila začine.
VEZANI ČLANCI:
U međuvremenu rajčicu i papriku narežite na manje kockice, češnjak vrlo sitno pa u posudu za salatu dodajte malo pesta, ali ne pretjerujte jer je umak jak. Začinite solju, paprom i dodajte još malo maslinovog ulja te lagano promiješajte. Na grilane fete kruha (bruskete) mažite nadjev i na njega slažite po nekoliko mariniranih srdela, s kožom okrenute prema dolje. Pospite sve nasjeckanim svježim peršinom.
Recept za raštiku na dalmatinski: