ŽUTO ZLATO

RECEPT DANA Savršena ljetna namirnica: Pronašli smo šest recepata za jela s kukuruzom koja će vas oduševiti!

Foto: Shutterstock
RECEPT DANA Savršena ljetna namirnica: Pronašli smo šest recepata za jela s kukuruzom koja će vas oduševiti!
04.08.2024.
u 07:14
Iako ga najčešće jedemo kuhanog, mladi kukuruz možemo pripremiti na puno drugih načina te ga kombinirati s drugim namirnicama
Pogledaj originalni članak

Kukuruz šećerac ljetna je namirnica u kojoj možemo uživati do mile volje i bez straha od debljanja. Jedan klip sadrži između 80 i 100 kalorija, a slasna žuta zrna bogata su ugljikohidratima, vlaknima, anitoksidansima, beta karotenom i luteinom. U kukuruzu pronalazimo i brojne minerale koji su dobri za naše zdravlje, poput kalija, željeza, natrija, magnezija, vitamina A te vitamina B1, B2, B3.

Iako ga najčešće jedemo kuhanog, mladi kukuruz možemo pripremiti na puno drugih načina te ga kombinirati s drugim namirnicama, što će rezultirati jelima koja će oduševiti svako nepce. Evo nekoliko ideja.

VEZANI ČLANCI: 

Juha od kukuruza: Na ulju prepržite sitno nasjeckanu glavicu luka i režanj češnjaka. Dodajte 200 grama kukuruza šećerca i dva krumpira narezana na kockice. Začinite solju i paprom te zalijte povrtnim temeljcem i ostavite da se kuha pola sata. Nakon toga sadržaj usitnite štapnim mikserom, vratite na vatru i, ako je potrebno, dodatno začinite. Desetak minuta nakon što ugasite vatru, u juhu umiješajte 100 grama kiselog vrhnja.

Kukuruz iz pećnice: Kukuruz očistite i dobro operite. Pripremite umak od rastopljenog maslaca, soli, peršina i bijelog luka te dobro premažite klipove. Potom ih omotajte u aluminijsku foliju i pecite u pećnici pola sata. Pred kraj rastvorite foliju i pecite još pet minuta kako bi se kukuruz na vrhu zapekao. Ovako pripremljen kukuruz možete peći i na roštilju.

GALERIJA Pazite što jedete: Ovih 8 namirnica najčešće uzrokuju trovanje hranom

Foto: shutterstock
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Foto: Shuttershock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Salata s kukuruzom i tunom: Lagano ljetno jelo koje će oduševiti sve sladokusce. Na sitno nasjeckajte glavicu luka, jednu svježu papriku, dvije srednje rajčice, desetak maslina i 150 grama feta sira. Dodajte zrno dva klipa kukuruza ili 200 grama kukuruza iz konzerve te dvije konzerve tune u salamuri. Tunu dobro ocijedite. Prelijte s malo maslinovog ulja i jabučnog octa, začinite solju, paprom i nasjeckanim svježim bosiljkom te sve dobro promiješajte.

Popečci od kukuruza: Sitno nasjeckajte manju glavicu luka i režanj češnjaka. Dodajte luku 200 grama zrna kukuruza šećerca, jedno jaje, sol, papar i sjeckani peršin. Dodajte pet žlica brašna i dobro promiješajte. Od smjese oblikujte popečke i pržite ih na ulju na laganoj vatri. Poslužite uz umak od vrhnja.

VEZANI ČLANCI: 

Varivo od kukuruza i ječma: U loncu, na malo maslinovog ulja, prepržite 150 grama pancete pa dodajte dvije glavice sitno nasjeckanog luka i jednu papriku. Dok povrće malo otpusti, dodajte na kockice narezane dvije mrkve, celer i peršin. Kratko dinstajte pa dodajte na tri narezana krumpira te na kraju 200 grama kuhanog ječma i 200 grama kukuruza šećerca. Začinite po želji, dobro promiješajte i stavite da se kuha još pola sata.

Rižoto s kukuruzom: Na ulju dinstajte glavicu luka, papriku, mrkvu i celer. Kad povrće otpusti, dodajte rižu te pustite da se malo zapeče, a potom zalijte povrtnim temeljcem. Nakon 15-ak minuta dodajte kukuruz, sol, papar, peršin i kurkumu te, ako je potrebno, dolijte još temeljca. Poslužite uz osvježavajuću salatu od rajčice.

Znate li što treba dodati u smjesu za palačinke da uvijek ispadnu savršene?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.