tradicionalno jelo

RECEPT DANA Idealna za Martinje: Najsočnija guska s mlincima

Foto: shutterstock
RECEPT DANA Idealna za Martinje: Najsočnija guska s mlincima
09.11.2024.
u 09:00
U kontinentalnoj Hrvatskoj, uz pečenu gusku obavezno se poslužuju i mlinci, a od iznutrica se često kuha ukusna juha.
Pogledaj originalni članak

Sveti Martin bio je rimski vitez iz pokrajine Savarije, na području današnje Mađarske. Poznat je po svojoj blagosti i milosrđu, a legenda kaže da je bio veliki ljubitelj vina i vješt vinogradar. Zanimljiva je i priča o tome kako je postao biskup - navodno se protivio imenovanju pa se sakrio među guskama, no one su ga svojim graktanjem odale. Zbog toga se na Martinje tradicionalno jede guska s mlincima. Osim što su ga guske ‘odale’ kada se skrivao od biskupske službe, postoji i vjerovanje da je ovaj svetac posebno volio ovu perad. U kontinentalnoj Hrvatskoj, uz pečenu gusku obavezno se poslužuju i mlinci, a od iznutrica se često kuha ukusna juha. Imamo recept za najsočniju gusku s mlincima

Priprema: 

  1. Očistite gusku i odstranite višak masnoće iz trbušne šupljine.
  2. Gusku izvana i iznutra natrljajte solju i paprom.
  3. U trbušnu šupljinu stavite nasjeckanu jabuku i nekoliko listova kadulje.
  4. Gusku stavite u duboki pekač, prelijte je s malo vode i pokrijte aluminijskom folijom.
  5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 2,5 sata.
  6. Nakon toga, odstranite foliju i pecite još sat vremena dok koža ne postane hrskava i zlatnosmeđa.
  7. Povremeno podlijevajte gusku sokom koji se stvorio tijekom pečenja.

Prilog: Domaći mlinci

  1. Kupljene mlince (možete napraviti i svoje) prelomite na manje komade i prelijte kipućom vodom.
  2. Ostavite ih da odstoje 10-ak minuta, a zatim ocijedite.
  3. Na tavi zagrijte masnoću od pečene guske.
  4. Dodajte ocijeđene mlince i kratko ih prepržite.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

GO
Gof33
16:43 09.11.2024.

guska ili patka, svejedno, jedan od najboljih i najukusnijih HR specijaliteta, na žalost premalo ugostiteljskih objekata služe ovu poslasticu