Zdrava prehrana

Rovinjski pučki savor začas je gotov, a imate li čeličnu volju mogao bi vam potrajati danima

Foto: Danijel Berković/Pixsell
Rovinjski pučki savor začas je gotov, a imate li čeličnu volju mogao bi vam potrajati danima
03.08.2020.
u 07:00
Jelo koje se u pravilu služi kao hladno predjelo nema premca u vrućim ljetnim danima pa mu treba oprezno pristupiti jer postoji mogućnost da uz čašicu bevande zaboravite na mjeru i "upropastite" ručak koji tek treba doći na stol.
Pogledaj originalni članak

Ovo venecijansko jelo koje je, po svoj prilici, nastalo iz potrebe da se spasi ostatak srdela pečenih na gradelama ukorijenilo se i kod nas uz male preinake i prilagodbe podneblju. Tako već odavno nije pravilo da se priprema s ribom s gradela nego onom prženom u ulju. Savor na rovinjski način sigurno će vas oduševiti, a ovako pripremljen može stajati do 10 dana.

Rovinjski pučki savor

Sastojci (za 4 osobe):

oko 1,2 kg svježih debelih srdela

2-3 glavice luka

papar u zrnu

lovorov list

kapare (po želji)

1/2 l vina

1/2 l vinskog octa

malo brašna (za prženje)

krupna morska sol

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Priprema:

Srdele očistite od glave, prosušite pa uvaljajte u oštro brašno i ispržite na mješavini maslinova i sjemenskog ulja. Složite u dublju zdjelu. Luk koji ste narezali na ploške pirjajte desetak minuta na maslinovu ulju. Podlijte s 1/2 l octa, 1/2 l bijelog vina, dodajte papar u zrnu, grubu morsku sol i svježe listove lovora. Ostavite da kuha, ali ne da vrije. Neka temperatura bude stalno ispod temperature vrenja. Kada se sve reducira na polovicu ili barem 3/4, prelijte preko srdela. Poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi. Kada se ohladi, spremite u hladnjak. Ovako pripremljeni savor može stajati do 10 dana.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.