jesenske odluke

Rujanska mantra: Počet ću vježbati, prestat ću pušiti

Foto: Thinkstock
Rujanska mantra: Počet ću vježbati, prestat ću pušiti
07.09.2015.
u 15:35
Jesen je idealno vrijeme za promjene, nove i zdrave odluke, kaže mi prijateljica, koja je usto nutricionistica. Pitam je zašto, a ona odgovara kako smatra da je jesen simbolički dobra za početak primjene pravilne prehrane jer se život vraća u rutinu
Pogledaj originalni članak

Prestat ću pušiti, počet ću vježbati, zdravije ću se hraniti. Koliko ste puta, 1. rujna sami sebi ponovili barem jednu od tri navedene stvari?

Odluka broj jedan - Zdravo ću se hraniti

Jesen je idealno vrijeme za promjene, nove i zdrave odluke, kaže mi prijateljica, koja je usto nutricionistica. Pitam je zašto, a ona odgovara kako smatra da je jesen simbolički dobra za početak primjene pravilne prehrane jer se život vraća u rutinu. I uistinu, jesen je vrijeme novih odluka i rutina u koje je lako uključiti dnevne obveze. - Odmorni i nakon ljetovanja, u rujnu smo spremni za nove izazove i dobre odluke, a redovita prehrana često je jedna od njih. Valja znati i da se, iako možda zvuči neobično, puno jednostavnije organizirati u kupovini, kuhanju i pripremi zdravih namirnica za vrijeme rada nego za vrijeme godišnjeg odmora, kada smo opušteni i skloniji zaboraviti kupiti određenu namirnicu ili napraviti reviziju tjednih obroka - ocjena je nutricionistice. U svakom slučaju, ako već niste, počnite jesti zdravu hranu ove jeseni - i počnite je gledati kao dio života. Bez toga nema trajne koristi od iste. Isto je i s vježbanjem.

Odluka broj dva - Počet ću vježbati

Jedna od boljih životnih odluka bila je ona da počnem vježbati. Potrebno je samo malo vjere u sebe i motivacije trenera da počnete raditi na sebi. U studiju Pilates Yoga Flexio našla sam ono što sam htjela, pa sam krenula. Dočekala me duhovita i vesela instruktorica, koja bi motivirala i najveće lijenčine - kakva sam i sama. Vlasnica studija Petra Veselinović Habun kaže mi kako joj najviše polaznika dolazi upravo na jesen. - U rujnu nam počinje nova sezona, a polaznicima je to kao nova godina pa donose i nove odluke. Mnogi sjede na poslu, pognute glave, s mišem u ruci pa ih bole leđa i ramena, a vježbama to žele ispraviti. Osim toga, ima onih koji žele bolji izgled - kaže Petra. Ipak, ima i onih koji odustaju. - Oko deset posto novih polaznika odustane već u listopadu i studenom jer su lijeni i nemaju naviku vježbanja. To vidiš već u startu na prvom satu jer se ne trude i ne znaju osnovne pokrete. Sve im je teško i zato odustaju - dodaje Veselinović Habun. Pilates i Yoga zahtjevaju predanost i strpljenje jer se rezultati vide nakon mjesec, dva intenzivnijeg vježbanja - dodaje instruktorica. Utješno je to što 90 posto njih ostane i vježba s već oko sedam godina u istima grupama. - Takvim ljudima je vježbanje dio života i nikakvo nevrijeme ih neće spriječiti da dođu na sat. Hrvati nemaju naviku vježbanja, pogotovo generacije iznad 40 godina. Dosta ih pak i želi vježbati, no zbog dinamike posla i prekovremenog rada neredovito dolaze pa smanjuju vježbanje ili odustaju - zaključuje instruktorica Petra. Iz vlastitog iskustva mogu vam preporučiti aktivnost, blagotvorno djeluje na duh i tijelo. Odluka koju nikad neću požaliti.

Odluka broj tri - Prestat ću s lošim navikama

Netko manijakalno pije kavu, netko puši, a netko se predozira slatkišima. Ništa od navedenog nije dobro. Moj porok je pušenje. Najteže se riješiti ovisnosti. Kad god pijemo kavu, obećavam sama sebi i prijateljici, i svijetu: Smanjit ću! Slavodobitno nakon toga, zapalim još jednu, zadovoljna što je pala odluka. Nadam se da će što prije cigarete zaista otići u dim.

U svakom slučaju, svake jeseni donesite barem jednu dobru odluku za sebe. I držite se iste.

>>Ovo su načini kako 'ubiti' jesensku depresiju!

>>Osvježite duh i tijelo jesenskim namirnicama – bundevama i gljivama

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.