Idealno je vrijeme za mladi grah, tikvice, paprike i patlidžan – Nasja Duplančić odlučila ih je sve udružiti i u kombinaciji sa zdravom žitaricom servirati za ručak u obliku ovog savršenog variva kojeg neće ostati ni kap na dnu lonca.
Savršeno ljetno varivo
Sastojci:
250-300 g mladog graha
1 manji patlidžan
1 manja tikvica
1 luk
šaka peršinovog lišća
2 paprike
3 mrkve
maslinovo ulje
sol
papar
mljevena dimljena paprika
3 lista lovora
1 grančica ružmarina
4-5 žlica prosa (ili više po želji)
Priprema:
U sjeckalici usitnite luk i stavite dinstati na maslinovu ulju. Odmah dodajte sol, žličicu dimljene paprike, ružmarin i lovor. Ostalo povrće operite, patlidžanima ogulite koru i sve nasjeckajte na kockice. Nakon par minuta dinstanja, luku dodajte mrkvu i papriku pa nastavite dinstati uz miješanje dok luk ne uvene. Sada ubacite patlidžane i tikvice pa još malo promiješajte. Dodajte oprani grah i sve zalijte vodom da prekrije povrće. Neka se kuha oko pola sata. Kad grah nabubri vjerojatno će biti potrebno dodati još vode. Nakon 20-ak minuta dodajte proso i kušajte. Ako je potrebno dosolite, dodajte papar i još dimljene paprike po ukusu. Gustoću će vam dati proso, ali ako želite još gušće u šalici promiješajte 1 žličicu brašna s malo hladne vode pa dodajte u varivo. Kuhajte dok proso i grah nisu gotovi. Pred kraj ubacite sjeckani peršinov list… Kod serviranja možete posipati sa suncokretovim sjemenkama, dodati još koju kap maslinova ulja ili naribati malo parmezana.
Grah kao tekućina u kapima? Koja sirovina!