Naša omiljena gastroblogerica Nasja Duplančić ljeta provodi na Visu i svake godine oduševljava s receptima od kojih žlijezde slinovnice odmah prorade. Ovu mediteransku pitu mogli bismo jesti svaki dan, a za smilje s Nasjinog najdražeg otoka već se nekako nađe zamjena.
Mediteranska pita
Za tijesto:
200 g glatkog brašna
100 g oštrog brašna
150 g maslaca (hladnog)
hladna voda (1-2 žlice)
1 tikvica
1 rajčica veća
Za nadjev:
2 jaja
vrhnje za kuhanje do 200 ml
sol
papar
mediteranski začini (ružmarin, lovor, mažuran, origano….po izboru)
200 g feta sira
Priprema:
Suhe sastojke stavite u posudu i promiješajte. Dodajte, na listiće narezan, hladni maslac pa sve dobro izmrvite prstima. Lagano dolijevajte malo po malo hladne vode i zamijesite tijesto. Kada dobijete glatku masu, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte. Prebacite ga u kalup za pečenje, oblikujte prema kalupu pa izbodite vilicom kako se ne bi napuhnulo tijekom pečenja. Stavite peći 10 minuta na 180 °C pa je izvadite kako bi dodali punjenje. U zdjeli istucite jaja, dodajte vrhnje, posolite, popaprite, začinite s mediteranskim biljem. Ulijte u tijesto. Neka bude malo ispod rubova tijesta. Rajčicu i tikvicu narežite na kolutove pa poslažite kako želite tako da prekrijete cijelu površinu pite. Izmrvite fetu obilato i za kraj dodajte još mediteranskih začina po želji. Pecite još 20-30 minuta dok tijesto poprimi zlatno-smećkastu boju.