čuvari tradicije

Školski primjer savršene zagorske zlevke poslužili su nam u – školi! Bolji recept sigurno nećete naći

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Školski primjer savršene zagorske zlevke poslužili su nam u – školi! Bolji recept sigurno nećete naći
22.09.2022.
u 07:40
Svatko od nas ima svoj čarobni "okidač", okus ili miris koji ga lansira ravno u djetinjstvo. Onima koji su kao klinci trčkarali zagorskim bregima to je sigurno zlevka – savršenstvo koje se priprema u jednoj posudi. Dobro je znati da u Srednjoj školi Zabok ima klinaca koji marljivo rade na tome da se uspomene i tradicija sačuvaju.
Pogledaj originalni članak

Srednja škola Zabok postala je 2018. godine regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, a s početkom sljedeće školske godine sele se u novu zgradu s ultramodernom kuhinjom i najsuvremenijom opremom. U zadnji čas jer ove godine morali su odbiti jako puno kandidata koji su htjeli upravo u ovu školu. Provjerite kako kuhaju, garantiramo vam da ćete recept sačuvati i često koristiti!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Zlevka s kremom od sira

Sastojci:

120 g palente

150 g oštrog brašna

1 prašak za pecivo

4 jaja

40 ml suncokretova ulja

210 g otopljenog maslaca

180 g šećera

1 manja žlica soli

500 g domaćeg kravljeg sira

350 ml mlijeka

200 ml domaćeg kiselog vrhnja

50 ml slatkog vrhnja

150 g jabuka

20 g bagremova meda

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte jaja i šećer. U smjesu dodajte sve preostale sastojke osim kiselog vrhnja. Izlijte smjesu u lim/GN posudu, koji ste prethodno premazali maslacem. Uzmite žlicu po žlicu kiselog vrhnja i lagano stavljajte na smjesu koju ste izlili u lim. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 25-35 minuta, ovisno o veličini posude i visini kolača. Zlevka mora izvana dobiti lijepu zlatno-smeđu boju. Kad se ohladi, režemo je na pravokutne komade i pečemo na „putru“ da dobije zlatnu, lagano zapečenu boju zbog okusa. U sredinu tanjura dodajte kremu (protisnut svježi sir, kiselo vrhnje i malo tučenog slatkog vrhnja koje smo pomiješali s bagremovim medom). Dekorirajte svježom breskvom, melisom i pireom od jabuka (jabuke ogulite, režite na 1/4 i izvadite koštice pa ih kuhajte u slatkoj vodi, a kad je gotovo, ohladite u istoj vodi i potom samo jabuke dobro sjedinite blenderom da dobijete neodoljiv pire).

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar MalenaB.
MalenaB.
09:09 22.09.2022.

Miris djetinjstva i toplina bakine peći ,neprocijenjivo