Miljenko Smoje čudio se u Starigradu na Hvaru: “Otkud Krka na Hvaru? Kakve to sad veze ima?”
– Zbog mene – kaže Ante Bačić (61), koji je više od dva desetljeća radio kao ugostitelj na Hvaru. Nazvao je, naravno, restoran po svom kraju. Po Krki.
– Smoje i Lepa bili su mi česti gosti... To su bila vremena – kaže Bačić.
Je l’ vam Lidija Bačić što u rodu?
– Nije... – smije se.
A imate broj mobitela?
– Nemam...
Čuje supruga razgovor pa dobaci:
– Njemu ti je Severina draža...
Veselo je ovdje, u Zagori, u Brištanima, među 120 kuća, a u jednoj je njegov agroturizam. Vratila se obitelj s Hvara, on i supruga, pa u svom rodnom mjestu nastavila s ugostiteljstvom.
– Imam gosta iz Belgije, Alena iz Liegea, koji je 15 godina dolazio u Starigrad na Hvaru u moj restoran. A sad, kako smo se vratili kući, dolazi ovdje u Brištane kao gost. Ne mogu ga se riješiti, ha-ha. Šalim se. Ljudi nakon toliko godina, a, eto, nama dvojici prošlo je više od četvrt stoljeća, postaju prijatelji.
Kod njega u kuhinji sami domaći specijaliteti. Doslovce domaći.
– Eto, janjetina je iz našeg sela. Odrasla ovdje možda stotinu metara od kuće. Isto je i s teletinom, pivcem. Pa imam 30 jaja dnevno! Pomidore, kukumari, paprika, kapulica, tikvice, kupus, smokve, masline, trešnje. Vino su debit i mali plavac Lasin, sve iz mista, tu s našeg miljevačkog platoa – kaže. Stare bačve, drveni stolovi, palma. Mir i tišina. Ovdje nema automobila ni tramvaja. Priroda.
– Visovac je na deset minuta, Roški slap na deset, a do plaže u Vodicama možda pola sata vožnje. Tu na 200 metara iznad mora, tu je mir. To sad mnogi traže.
I ovo mjesto, zove se “Peace”. Mir.
– Nema to veze s mirom, nego s mojim mladim danima. Kao klinac dobio sam od rođaka iz austrijskog Bregenza majicu na kojoj je bilo veliko srce i natpis “Peace”. Kad sam otvarao seosko domaćinstvo, prije desetak godina, došao u općinu riješiti papire, a kad je trebalo navesti ime, sjetio sam se te majice. Nekad, kao klinca, i jedna te majica veselila kao ne znam danas što... Otud Peace – objašnjava Bačić.
Cijene? Peka je 100 kuna s prilogom. Porcija janjetine 70 kuna. Vino domaće četiri kune decilitar. Rakije rogač, višnja, orah, travarica...
– Ma rakijom častim gosta.
Otkud rogač ovdje?
– Stiže mi puna vreća od prijatelja s Hvara – kaže on.
Kad je gostima za stolom do nestalo cigareta, on kaže:
– Sjedite vi, uživajte, skočit ću ja do dućana.
Sjedne na moped i ode. Takvi su vlasnici restorana – rijetkost. Svaka čast. Mala gesta, ali jaka.