Svakako probajte

Suzy Josipović dala nam je recept za pravu nedjeljnu juhu i otkrila odličan profesionalni trik za bistrenje juhe

Suzy Josipović dala nam je recept za pravu nedjeljnu juhu i otkrila odličan profesionalni trik za bistrenje juhe
24.04.2022.
u 09:27
Za goveđu juhu najbolja je koljenica bez kosti ili s kosti, potrbušnica ili mišić, a za bistrenje juhe dobro je dodati komadić slezene ili jetra te žlicom povremeno uklanjati pjenu s površine.
Pogledaj originalni članak

Za žuću boju juhe, možete dodati polovicu naribane mrkve koju prethodno popržite na tavi na malo ulja. Oguljen krumpir u juhi pokupit će suvišnu masnoću. Isto će napraviti i ljuska jajeta. Komad paprike dat će poseban okus juhi, isto kao i prepečene polovice luka. Profesionalno bistrenje juhe možete napraviti na sljedeći način: Istucite bjelanjke s 2,5 dl hladne vode, polako ih umiješajte u juhu pa je ponovno prokuhajte dok ne postane bistra. Na kraju je procijedite kroz čistu kuhinjsku krpu te, prema potrebi, dodatno posolite.

Goveđa juha (za 6-8 osoba)

Sastojci:

1/2 kg koljenice goveđe kosti

2,5 – 3 l hladne vode

1 svežanj zelenja za juhu (mrkve, stabljike peršina i celera, korijen celera, zeleni dio poriluka, korijen korabice, list kelja)

1 luk

1-2 krumpira

1 rajčica

½ paprike

komadić karfiola

peršin ili vlasac (sitno nasjeckan za posipanje)

3 žlice soli

5-8 zrna papra

1/2 ljuske jajeta – za bistrenje juhe (može i ne mora)

3 bjelanjka – za bistrenje juhe (može i ne mora)

Priprema:

Očistite i operite sve povrće. Meso i kosti operite, meso narežite na veće komade i stavite u hladnu vodu pa dodajte očišćeno povrće, posolite i dodajte nekoliko zrna papra. Luk prepolovite i prepecite na tavi bez masnoće ili na ploči štednjaka pa dodajte u juhu. Prema želji, dodajte i pola ljuske jajeta. Kad juha prokuha, smanjite vatru i kuhajte oko dva sata. Kad je meso skuhano (mekano), ohladite je, skinite masnoću koja pliva po vrhu i procijedite je. Poslužite je kao bistru juhu, posipajte peršinom i tek u tanjuru pospite kockicama prepečenog kruha ili u juhu zakuhajte domaće rezance ili knedle od griza ili jetra. Meso i povrće iz juhe posebno poslužite uz hren ili umak od kopra ili neki drugi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LO
lojtra2
11:23 24.04.2022.

"Dobra je", pravi knedle od kilu!