Tvrde dijelove šparoga iskoristite da biste skuhali temeljac kojim ćete se poslužiti za pripremu krem-juhe po receptu Dore Sinković iz restorana San Mauro.
Krem-juha od divljih šparoga
Sastojci:
200 g svježih šparoga
50 g krumpira
300 ml vode
sol
maslinovo ulje
malo brašna
Priprema:
Šparoge operite, očistite, narežite na trećine i stavite kuhati u vruću vodu (u kojoj ste prethodno kuhali tvrđi dio šparoga kako biste dobili temeljac za juhu) s komadićima oguljenih krumpira, koju ste začinili s 2 žličice soli. Kuhajte oko 15 minuta. Vrhove šparoga izvadite i stavite na stranu, a preostale šparoge s krumpirom izmiksajte štapnim mikserom. Stavite da se dalje kuha na laganoj vatri. Da zgusnete juhu, u manjoj zdjelici pomiješajte malo vode, maslac i 1 žlicu brašna. Kad požuti, dodajte u vruću juhu. Začinite s malo papra i dodajte vrhove šparoga. Juhu dodatno ukrasite kockicama svježe preprženog kruha.