Kad trebamo recept za zdravo i ukusno jelo, potražimo ga na blogu Nasje Duplančić. Ovu odličnu juhu slobodno možete poslužiti kao glavni obrok u hladnim zimskim mjesecima.
Juha od cikle s pestom od rajčice
Sastojci:
4 manje cikle
komad korijena celera
1 veći luk
2 lovorova lista
2 češnja češnjaka
10-ak listova raštike
mladi sir za ukrašavanje
jaja
Priprema:
Raštiku operite pa ju kuhajte u kipućoj vodi oko 7-8 minuta. Prebacite kuhane listove u multipraktik, dodajte češnjak, sol, maslinovo ulje i izradite pesto. Sačuvajte vodu od kuhanja raštike. Cikle ogulite, narežite na komade pa stavite u posudu za pečenje.
Prelijte maslinovim uljem, posolite i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu da se peče oko 30 minuta. Celer i luk narežite na manje komade pa stavite u lonac s malo maslinova ulja, lovorom i malo soli da se pirja desetak minuta. Pred kraj ubacite 1 češanj češnjaka narezan na listiće. Dodajte vodu od kuhanja raštike da prekrije povrće. Posolite, dodajte malo papra pa pustite da se kuha dok povrće ne omekša. Kada je cikla pečena, ubacite ju u juhu, neka se još kratko kuha. Kada je povrće omekšalo, štapnim mikserom ga smiksajte u krem juhu. Po potrebi dodajte još vode i začina. Servirajte u tanjur juhu pa ukrasite pestom i izmrvljenim dimljenim mekanim kravljim sirom ili feta sirom. Ako želite da juha bude cjeloviti obrok, poširajte jaje pa ga stavite u sredinu.
Ma nema do pohane čemprese u umaku od rječnog lopoča!!