Peršin je u hrvatskoj kuhinji jedan od “signature” začina te sam iz tog razloga odlučila miris i okus mnogima dragog peršina predstaviti u malo kreativnijoj varijanti – u obliku juhe. Juha je praktičan i hranjiv izbor, posebice kada je organizmu potrebna dodatna doza vitamina i minerala. Tijekom svojeg odrastanja tanjur juhe za ručak ili večeru bio je dio rituala koji i danas rado prakticiram. Kremasta juha od peršina brzo se i lako napravi, a uz slastan pithivier s kremom od kravlje skute postaje prava gurmanska poslastica, poručuje Ana Grgić Tomić, chefica kuhinje hotela Esplanade.
Juha od peršina
Sastojci (za 5 – 8 osoba):
1 kg korijena peršina
100 g celera
1 dl bijelog vina
70 g luka
1 l povrtnog temeljca
50 g mrkve
50 g maslaca
100 g krumpira
1 kg lista peršina
2 dl vrhnja za kuhanje
sol i papar
Priprema:
Korijen peršina, celer, luk, mrkvu i krumpir nasjeckajte na manje komade i presotirajte ih na maslinovu ulju te podlijte vinom. Kada vino ishlapi, smjesu zalijte povrtnim temeljcem. Kad je povrće kuhano, u kipuću juhu dodajte nasjeckane listove peršina i vrhnje za kuhanje. Čim juha zavrije, dodajte maslac i sve izmiješajte ručnim mikserom te je procijedite kroz sito. Juhu poslužite toplu.
Pithivier s kremom od kravlje skute
Sastojci:
200 g lisnatog tijesta
100 g kravlje skute
2 žlice maslinova ulja
1 jaje
sol i papar
Priprema:
Razvaljajte lisnato tijesto na 3-5 mm debljine i raspodijelite ga na krugove ili pravokutnike. Pomiješajte kravlju skutu, maslinovo ulje, sol i papar. Smjesu stavite u dresir vrećicu i pomoću nje napunite lisnato tijesto. Preklopite tijesto i na rubovima ga zatvorite vilicom da smjesa ne izađe tijekom pečenja. Premažite pithivier umućenim jajetom prije pečenja i pecite ga na 170 stupnjeva 10 minuta u pećnici. Tople pithiviere poslužite uz juhu.
Dobra juha