Pored telećih prsa tijekom pečenja možete staviti grančicu ružmarina, malo crvenog luka, jednu mrkvu i obavezno kosti koje vam je mesar izvadio jer obogaćuju sok kojim ćete tijekom pečenja podlijevati meso. Evo i recepta!
Punjena teleća prsa s povrćem
Sastojci:
teleća prsa, oko 2 kg
2 suhe žemlje
2 jaja
1 dl mlijeka
½ glavice luka
30 g suhe slanine
1 dl ulja
mješavina začina za pečenje
½ vezice peršina
sol, papar
povrće po želji
Priprema:
Telećim prsima pažljivo odstranite rebra, najbolje da to napravi mesar, te napravite vrećicu za punjenje. Dobro utrljajte s vanjske i unutrašnje strane mješavinom začina za pečenje. Napunite pripremljenim nadjevom pa otvor zatvorite kuhinjskim koncem. Stavite peći u namašćeni lim, podlijte s malo vode i pecite na 180-200 stupnjeva uz povremeno podlijevanje sokom od pečenja. Nakon otprilike 2 sata pečenja meso izvadite i ostavite da malo odmori, pa ga tek potom narežite na lijepe šnite. Poslužite s kuhanim povrćem koje možete preliti sokom od pečenja ili rastopljenim maslacem.
Pripremite nadjev:
Žemlje (ili bijeli kruh) narežite na kockice, a zatim prelijte mješavinom mlijeka i jaja. Luk i slaninu sitno nasjeckajte te na malo ulja staklasto popržite. Dodajte pripremljenim žemljama, posolite i popaprite po želji. Pospite nasjeckanim peršinom i sve dobro izmiješajte. Umjesto punjenja nadjeva u „džep“ prsa, možete rastanjiti meso u jedan veliki odrezak na koji stavite nadjev i zarolate ga u roladu. Roladu obavezno povežite kuhinjskim koncem prije pečenja.
Kad toliko hvalite i slavite karapanđu koji je za vrijeme Domovinskog rata kidnuo u Švicarsku čudi me da ga ne stavite na naslovnicu Večernjaka !