Patka s heljdom, punjena teleća prsa ili koljenica? I, naravno, juha! Na vama je teška odluka što odabrati za blagdanski ručak. Mi smo proveli dva dana s legendom hrvatske gastronomije, Stevom Karapandžom, i pripremili za vas detaljne recepte koje ćemo objavljivati kroz tjedan pred nama. Umjesto da budete u dilemi, možda biste ove godine na božićnom ručku mogli okupiti veliko društvo i poslužiti sve što vam predlažemo. Krećemo s raskošnom juhom od goveđeg repa koja u Karapandžinoj izvedbi ima dva neuobičajena sastojka.
Za juhu od goveđeg repa od oko 2 kilograma stavite u lonac otprilike 2 litre vode. Razina vode morala bi biti malo iznad mesa. Kada je juha gotova, dodajte šalicu hladne vode da se fino probistri, a možete je pojačati i s par kapi sherryja ili konjaka.
Juha od goveđeg repa s parmezanom
Sastojci:
goveđi rep, oko 2 kg
1 glavica luka
2 mrkve
¼ celera
1 korijen peršina s lišćem
svježe ribani parmezan
sol, papar u zrnu
Priprema:
Narežite rep na veće komade, operite i stavite u hladnu vodu da se kuha. Želite li dobru juhu, meso stavite u hladnu vodu, a ako želite da meso bude meko kuhano, stavite ga u vodu tek kad ona zakipi. Kad voda zakuha, dodajte očišćeno korjenasto povrće i papar u zrnu. Luk prerežite na pola te ga zajedno s ljuskom prepecite na ploči štednjaka i potom dodajte u juhu. Kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata, pri kraju dodajte sol. Juhu procijedite kroz fino sito ili etaminsko platno. Prilikom posluživanja ponudite ribani parmezan i sitno kosani list peršina. Kao dodatak juhi možete poslužiti meso od repa odvojeno od kosti, domaće rezance, žličnjake od pšenične krupice ili palačinke narezane na rezance.