Nedjeljni ručak

Kako savršeno ispeći teleću koljenicu? Tajnu nam je otkrio legendarni kuhar Stevo Karapandža

Sandra Šimunović/Pixsell
08.01.2023.
u 07:00

Teleća koljenica idealan je odabir za nedjeljni ručak, a kod pripreme treba paziti na dvije stvari želite li da pečenje bude divno mekano, sočno i ukusno.

Kod teleće koljenice najvažnije je da je pečete na temperaturi 170-190 stupnjeva dok meso ne bude mekano i počne se odvajati od kosti. Također, koljenicu obavezno treba podlijevati vlastitim sokovima u više navrata i okretati da se fino ispeče sa svih strana – poručuje legenda hrvatske gastronomije, Stevo Karapandža. Evo i recepta za fini nedjeljni ručak u kojem je teleća koljenica glavna zvijezda.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Pečena teleća koljenica

Sastojci:

1 teleća koljenica

1 kg krumpira

2 mrkve

1 glavica brokule

1 glavica cvjetače

1 korijen hrena

1/2 dl ulja

50 g maslaca

mješavina svježeg začinskog bilja po želji (timijan, ružmarin, komorač, kadulja...)

sol, papar iz mlinčića

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema: 

Koljenicu dobro natrljajte mješavinom svježeg začinskog bilja (možete kao zamjenu koristiti smjesu suhih začina za pečenje), solju i paprom pa je stavite peći u namašćeni lim. Podlijte s malo tople vode. Pecite na temperaturi 170-190 stupnjeva uz često podlijevanje. U međuvremenu posebno skuhajte mrkvu, brokulu i cvjetaču. Od kuhanog krumpira s dodatkom maslaca napravite pire u koji po želji umiješajte svježe ribani hren. Poslužite koljenicu s pripremljenim povrćem i pireom od krumpira začinjenim hrenom. Meso i povrće prelijte sokom od pečenja. 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell


 

Komentara 6

DU
Deleted user
08:39 09.01.2023.

Gdje je taj Stevo bio za vrijeme Domovinskog rata kad je sada postao glavna faca za kuhanje po ovakvim žutim portalima ????

NO
nori
12:50 08.01.2023.

Trofazni svi o

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
08:37 08.01.2023.

Male tajne velikih majstora kuhinje - Stevo, Karapandža, Ivo Serdar i Oliver Mlakar, kao voditelji, te Angel Miladinov i Saša Zalepugin kao redatelji. I naravno Arsen u glazbenoj podlozi. Odlična kulinarska emisija RT Zagreb.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije