S toplijim danima ljudski organizam zahtijeva promjenu prehrane. Teške masne obroke valja zamijeniti laganijim obrocima koji sadržavaju puno povrća i voća.
Posna su jela prava blagodat za tijelo, ali i za duh. Čovjek očvrsne, jača njegova psihofizička razina,n što potvrđuju i znanstvena istraživanja. Ono što je većini ljudi najvidljivije jest učinak promjene prehrambenih navika na tijelo.
U zimskim mjesecima opterećen povećanim unosom teške hrane organizam sada vapi za izbacivanjem nakupljenih otrova.
– Proljeće treba shvatiti kao „presvlačenje“ prirode, a kad se priroda mijenja, treba se promijeniti i zimska prehrana u kojoj su dominirale animalne masnoće, suho meso, stari krumpir i kiseli krastavci. Tržice su pune namirnica pa je u pitanju samo dobar izbor. Uz malo truda i znanja, to je moguće. Vrijeme je da se skine višak kilograma i da poboljšamo zdravlje. Svrha zdrave prehrane jest opskrba svih hranjivim i zaštitnim čimbenicima uz najmanje kalorija – upozorio je dr. sc. Ignac Kulier, naš istaknuti nutricionist koji je svojim radovima poznat i izvan naše zemlje.
Nerijetko ljudi pri samom spomenu mršavljenja i zdravije prehrane odmahnu rukom jer ne mogu to, tvrde, financijski podnijeti. No, ne treba odustati jer se na našim tržnicama uvijek mogu naći namirnice koje su većini prihvatljive cijenom a k tome su i iznimno zdrave.
Baš je to i bio naš motiv kada smo zamolili dr. sc. Kuliera da za naše čitatelje izabere deset najzdravijih namirnica, a k tome i cijenom dostupnih većini naših sugrađana.
Riječ je o namirnicama koje se moraju naći na svakodnevnim jelovnicima jer obiluju hranjivim sastojcima koji štite organizam, a istodobno su niskokalorične i tijelo čiste od nakupljenih otrova. Primjerice, srdele i crveni grah (limenka stoji samo četiri kune) dostupni su svima. Jedite zdravo jer to je dobar ulog u zdravlje.
>>5 razloga zašto biste morali početi jesti luk