Sarma je pravo remek-djelo tradicionalne kuhinje koje oduševljava svojim bogatim okusima i savršenom kombinacijom sastojaka. Ova delicija od kiselog zelja i mljevenog mesa nezaobilazan je dio blagdanskih stolova i zimskih obiteljskih okupljanja. Topla, zasitna i mirisna, sarma nije samo jelo već i priča o generacijama koje su uživale u njenoj pripremi i okusu. Pripremite se za kuhanje koje grije dušu i okuplja obitelj za stolom.
Sastojci:
- 700 g mljevene junetine
- 200 g mljevene svinjetine
- 2 glavice kiselog kupusa
- 150 g slanine
- 2 glavice luka
- 1 jaje
- 2 režnja češnjaka
- 1 šalica riže
- 2 klinčića
- 2 žlice masti
- 1 dl mineralne vode
- sol, svježe mljeveni papar
Priprema: Slaninu i luk sitno narežite pa pirjajte na masti. Mljeveno meso pomiješajte pa dodajte pirjanu slaninu, začine i jaje. Dobro izmiješajte rukama pa dodajte mineralnu. Na kraju stavite rižu i ostavite da malo odstoji. Kupus očistite, a zadebljale dijelove odstranite nožem. Na svaki list stavite žlicu smjese i umotajte. Slažite ih jednu do druge na masti, a između svakog reda stavite slaninu ili koje drugo suho meso te klinčiće. Ulijte tople vode, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 2-3 sata uz dodavanje vode kad je ponestane. Lonac samo povremeno protresite.
1 šalica riže ... koja šalica? Šalica za kavu? Šalica za čaj? Šalica za kuhano vino?