Sadrži grah, ječam i čimulice

Tražite recept za zimsko varivo bez trunke mesa? Pronašli smo ga za vas!

Foto: Nasja…
17.01.2023.
u 06:49
Čimulice, grah, ječam, korjenasto povrće... sve što organizam treba u hladnim zimskim mjesecima pronaći ćete u ovom utješnom varivu od kojeg će zamirisati cijela kuća, a dodatak dimljenih srdela oduševit će istinske obožavatelje ove namirnice.
Pogledaj originalni članak

Recept za varivo posudili smo od Nasje Duplančić, domaće gastroblogerice čija su jela svakodnevna, a opet po mnogočemu posebna. Najbolje će pasati uz toplu domaću focacciu!

Foto: Nasja…

Zimsko varivo s ječmom i čimulicama

Sastojci:

  • 250 g crvenog graha
  • 4-5 žlica ječma
  • 3-4 glavice čimulica
  • 2 mrkve
  • 1 luk
  • 1 češnjak
  • komadić korijena celera
  • 2 slane srdele
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • 2 lovorova lista

Priprema:

Grah namočite u vodu barem tri do četiri sata prije kuhanja. Ječam operite. U sjeckalici usitnite luk i celer. Mrkvu narežite na polumjesece. Čimulice operite, odstranite tvrdi dio peteljke. Češnjak narežite na listiće. Slanim srdelama ili inćunima odstranite kost i kožu pa ih usitnite u kašu. Na maslinovu ulju pirjajte luk i celer oko 10-15 minuta. Odmah posolite i ubacite lovor. Pred kraj ubacite češnjak, mrkvu, slane srdele pa još kratko pirjajte. Ubacite grah i ječam i dodajte vode tek toliko da prekrije sadržaj. Neka se kuha oko 30 minuta. U međuvremenu skuhajte čimulice u kipućoj slanoj vodi. Kuhaju se sasvim kratko, ne više od 5-8 minuta. Vodu od kuhanja čimulica koristite za podlijevanje graha umjesto temeljca. Grah začinite, dodajte čimulice kad je kuhan, još maslinova ulja i servirajte. Uz toplu domaću focacciu, bolje ne može!

Foto: Nasja…

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ZV
zvezdomor
06:58 17.01.2023.

NE tražimo...nego nas trenira vlada i mediji...ljudi car je gol..