Najvažniji je miris dima, muškatnog oraščića i klinčića koji se širi kućom danima. Arambaši su se uvijek radili u većoj količini, za nekoliko puta, a stajanjem samo postaju sve ukusniji. – Ako ne možete nabaviti svježe meso i domaće suho meso, nemojte se mučiti. Ne isplati se. Pogotovo nemojte raditi ovo jelo sa zapakiranim dućanskim špekom i zapakiranim mljevenim mesom umjetne arome i mirisa – poručuje Nasja Duplančić koja ovo jelo pamti kao jednu od najljepših uspomena svog djetinjstva, a jedina preinaka koju si je zbog užurbanog životnog tempa dopustila jest da koristi mljeveno meso umjesto sitno rezanog kako stoji u originalnom obiteljskom receptu.
Arambaši
Sastojci (za 20 arambaša):
1,30 kg jednom mljevene govedine/junetine od vrata ili ako imate vremena, sitno rezane nožem
veći komad domaće pancete
komad domaćeg suhog mesa/kobasice, rebra (oko 300 g)
posebno komadić domaće pancete (više masti) za punjenje
juneće kosti za temeljac + mrkva, korijen peršin, luk, celer
1 glavica kiselog zelja
500 g ribanog zelja
1-2 glavice luka
4 režnja češnjaka
šaka peršinovog lišća
muškatni oraščić
klinčić
1 žlica svinjske masti
malo crvene dimljene paprike u prahu
1 žličica koncentrata rajčice
sol, papar
Priprema:
Od junećih kostiju, mrkve, peršina, komadića celera i luka skuhajte temeljac. Dodajte tek prstohvat soli jer je kupus slan, a i suho meso je slano. Kuhajte 1-2 sata. Meso stavite u zdjelu. U multipraktiku sitno nasjeckajte luk, češnjak, komad pancete i peršin. Sve umiješajte u meso pa dodajte malo soli i muškatnog oraščića. Mora biti fino začinjeno, ne preslano i da se osjeti oraščić i panceta. Dobro promiješajte rukama da se arome povežu. Pustite da meso čeka dok pripremite kupus.
Odvojite dvadesetak listova od glavice zelja. Odrežite tvrdi dio peteljke ili ga bar istanjite. Listove isperite pod toplom vodom isto kao i ribani kupus. Pancetu i suho meso za kuhanje operite i ako je baš jako slano možete prokuhati kratko u vodi. Vrijeme je za punjenje. U svaki list kupusa stavite 2 žlice mesa i dobro zamotajte (kao kada radite sarme).
U veliki lonac stavite žlicu masti. Poslažite na dno ribani kupus pa slažite arambašiće da budu sasvim stisnuti kako se ne bi raspali tijekom kuhanja. Između poslažite dio suhog mesa. Opet dodajte malo ribanog kupusa pa slažite arambašiće i suho meso. Na kraju stavite ostatak ribanog zelja. Po želji stavite 2 klinčića. Dodajte žličicu crvene dimljene paprike i žličicu koncentrata rajčice zbog boje. Sve zalijte temeljcem (kroz cjediljku da ne ulaze komadići kosti). Ne pretjerujte s temeljcem. Za početak dodajte 4 velike šeflje za juhu jer će kupus kuhanjem uvenuti. Lako kasnije dodajete još. Jelo ne smije plivati u juhi (tekućina ne prekriva arambašiće sasvim). Kuhajte poluotklopljeno na laganoj vatri oko 2,5 sata. Ne miješajte. Eventualno protresite lonac. Pred kraj kuhanja, ako želite dobiti laganu gustoću možete u malo hladne vode dodati 1 žličicu brašna, promiješati i dodati u lonac. Kada je gotovo, suho meso narežite na manje komade pa servirajte uz arambaše. Poslužite uz pire, kuhani krumpir ili uz domaći kruh.
Koliko nepotrebnih riječi da bi nam još jednom opisali kak se dela - sarma.