Top recepti

U poznatom rovinjskom restoranu otkrili su nam recept za crne pljukance s vongolama – odlična ideja za ručak

Foto: Danijel Berković/Pixsell
U poznatom rovinjskom restoranu otkrili su nam recept za crne pljukance s vongolama – odlična ideja za ručak
17.03.2023.
u 08:35
Konoba Kantinon nalazi se u samom centru Rovinja, a poznata je po tome da gosti u njoj mogu uživati u starim, gotovo zaboravljenim receptima. Ovo fantastično jelo odmah će u vama probuditi čežnju za morem i suncem, a uz čašu dobrog bijelog vina u njemu ćete uživati svim osjetilima.
Pogledaj originalni članak

Vongole ili kućice žive u pijesku pa ih je poželjno prije pripreme dobro očistiti. Znalci predlažu da ih ostavite nekoliko sati potopljene u vodi. U proljeće je meso vongola najbogatije okusima pa se tada mogu jesti i sirove začinjene samo s kap limuna što je za istinske ljubitelje morskih plodova praznik za nepce.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Crni pljukanci s vongolama (za 4 osobe)

Sastojci za pljukance:

  • 1/2 kg brašna
  • 2 jaja
  • malo sitne soli
  • mlaka voda
  • malo maslinova ulja
  • žlica sipina crnila

Sastojci za umak:

  • 500 g školjaka
  • 200 g mladog boba (mi smo van sezone iskoristili smrznuti)
  • timijan
  • domaće kobasice
  • maslac
  • istarska malvazija

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Priprema:

Tijesto za pljukance umijesite tako da umiješate posoljeno brašno i jaja, obojjite ga sipinim crnilom pa izradite u fino elastično tijesto uz dodavanje maslinova ulja i mlake vode. Ostavite da kratko odstoji. Čupkajte komadiće i među dlanovima oblikujte pljukance. Pobrašnite ih i nakon 10-15 minuta skuhajte u posoljenoj vodi. Kad isplivaju, cca 4 minute, pokupite ih. Za to vrijeme u dubljoj tavi na maslinovu ulju kratko prepržite domaće kobasice narezane na kolutiće. Dodajte vongole, podlijte s 1 dl bijelog vina pa poklopite. Za par minuta školjke ce se otvoriti. Neotvorene izvadite. Dodajte ocijeđene pljukance i blanširani bob bez opne. Zasjajite maslinovim uljem i servirajte toplo.

bez glutena i bez laktoze

Gladušin recept za 'bezgrešan' cheesecake ima dva trika koji poništavaju najčešće pogreške u pripremi

Želite cheesecake lijepe, kremaste strukture, a koji se pritom neće presušiti? Ključ je u pari koja se stvara u pećnici prilikom pečenja. Uz klasičan postupak oblaganja kalupa aluminijskom folijom i uranjanjem u lim napunjen vodom, voda će uvijek pronaći put i smočiti kekse u podlozi kolača. Radije stavite posudu punu vode na dno pećnice, a rešetku s kolačem iznad nje. Tako ćete dobiti željeni rezultat.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.