Zavodljivi vrhovi bijele, pahuljaste meringe kruna su slave obožavanih kolača koji su postali senzacija upravo zahvaljujući ovoj bijeloj divoti koja se priprema od samo 2 sastojka. Kad na stol iznesete kolač s meringom i najobičniji dan odmah postaje svečan. Slijedite ove jednostavne upute i budite spremni za uživanje u laganoj, prozračnoj i savršeno slatkoj senzaciji od bjelanjaka na vašem omiljenom kolaču!
Korak 1: Odvojite bjelanjke
Za pripremu meringe koristite velika jaja. Odvojite bjelanjak od žumanjaka i stavite bjelanjke u veliku zdjelu. Ostavite ih da odstoje na sobnoj temperaturi 30 minuta. Bjelanjak na sobnoj temperaturi tijekom miksanja će bolje rasti od onog kojeg ste netom izvadili iz hladnjaka.
Korak 2: Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg
Dodajte 1 žličicu ekstrakta vanilije i ½ žličice vinskog praška za pecivo prije nego počnete tući bjelanjke. Dodavanje vinskog praška za pecivo pomaže u stabiliziranju strukture snijega od bjelanjaka. Bjelanjke tucite električnom miješalicom na srednjoj brzini dok ne dobijete snijeg s mekanim vrhovima koji će se saviti kad podignete metlice miksera.
Korak 3: Postupno dodajte šećer
Dodajte šećer, žlicu po žlicu, miksajući velikom brzinom. Šećer je potrebno dodavati postupno da biste dobili snijeg s čvrstim vrhovima koji stoje ravno. Prebrzo dodavanje šećera izbacit će zrak iz bjelanjaka i otežati postupak. Ako koristite ručni mikser pomičite ga po posudi kako biste ravnomjerno umutili svu smjesu.
Korak 4: Istucite meringu do čvrstih, sjajnih vrhova
Nastavite tući velikom brzinom dok se šećer ne otopi i stvore se čvrsti, sjajni vrhovi. Kad podignete metlice, vrhovi trebaju stajati uspravno. Uzmite malo smjese i protrljajte je među prstima - treba biti posve glatka, ne smije se osjetiti niti jedno zrnce šećera u njoj. Miksajte dok se sav šećer ne otopi.
Korak 5: Rasporedite meringu preko nadjeva
Meringu brzo rasporedite po vrućem nadjevu od limuna. Raširite meringu do ruba tijesta kako biste ga zatvorili i spriječili da se stisne tijekom pečenja. Vrući nadjev pomaže da se meringa skuha s donje strane - tako ćete izbjeći stvaranje sloja vlage koji nastaje između meringe i nadjeva.
Korak 6: Uvijte vrhove meringue i ubacite kolač u pećnicu
Kako biste impresionirali goste svojim slastičarskim umijećem, poslužite se žlicom da biste na meringi napravili divan valoviti uzorak s uvinutim vrhovima. Ti vrhovi će tijekom pečenja malo posmeđiti, što ne samo da izgleda lijepo, već vašem kolaču dodaje nevjerojatnu slatku hrskavost. Pecite kolač prema uputama dok meringa ne porumeni. Ostavite ga da se hladi sat vremena na rešetki, a zatim u hladnjaku 5 do 6 sati prije posluživanja.