Pomalo zahtjevan dio kod pripreme ovog kolača jest trenutak kada trebate preko razasutih listića badema namazati meringu za biskvit, ali trud se bez sumnje itekako isplati. U malo više od pola sata dobit ćete poslasticu dostojnu kraljeva. Evo i recepta za sve one koji se tek trebaju zaljubiti u ovaj prekrasan kolač.
Rolada s jagodama by Ana Ugarković
Sastojci:
150 g bjelanjaka (oko 5-6 komada)
250 g šećera
1 vanilin šećer (može i bourbon)
400 ml slatkog vrhnja
500 g jagoda narezanih na četvrtine
100 g badema u listićima
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C Istucite bjelanjke sa šećerom da dobijete čvrstu meringu. Posipajte lim obložen masnim papirom sa šećerom u prahu i rasporedite bademe po njemu u jednom sloju. Pažljivo i strpljivo premažite meringu preko badema i pecite 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 160 °C i pecite dok tijesto ne poprimi laganu boju (približno 10 minuta), ali da je još uvijek mekano. Izvadite i pustite da se ohladi, u međuvremenu istucite slatko vrhnje u šlag. Premažite šlag preko tijesta, rasporedite po njemu jagode i napravite roladu. Servirajte narezanu na ploške.