Kraljica sezone

Kakva divota! Pita od šljiva s meringom najfiniji je kolač koji smo u zadnje vrijeme probali

Shutterstock
01.09.2022.
u 14:20

Na spomen šljive začas ćemo poželjeti bakin domaći džem ili kompot, kolače i knedle sa šljivama, rakiju šljivovicu... Mi ovih dana ne prestajemo eksperimentirati s ovom zdravom voćkom, a danas je na meniju ovaj ukusan kolač.

Želite li da kolač bude još sočniji, šljive možete odmah u posudi posuti žlicom šećera pa neka stoje dok ne budu spremne za slaganje

Foto: Shutterstock

Pita od šljiva s meringom

Za podlogu:

150 g šećera

115 g maslaca, omekšanog

2 jaja, sobne temperature

1 žličica limunova soka

1 žličica ekstrakta vanilije

160 g brašna

1 žličica praška za pecivo

¼ žličice soli

Za nadjev:

3 bjelanjka

4 žlice šećera

200 g šljiva, prepolovljenih i očišćenih i otkoštenih

120 g datulja

Foto: Shutterstock

Priprema:

Prvo pripremite podlogu. U većoj posudi miksajte maslac i šećer dok boja ne postane blijeda, zatim dodajte jaja, ekstrakt vanilije i koricu limuna. Ponovo miješajte da se sve sjedini. Na kraju dodajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dobit ćete gusto tijesto koje treba rasporediti na dno kalupa za torte promjera 22 cm ili kvadratnog kalupa 23 x 23 cm. U posudu za mikser ubacite bjelanjke i miksajte istovremeno dodajući postupno 3 žlice šećera. Miksajte dok ne dobijete gusti snijeg s čvrstim vrhovima. Odložite na stranu. Uzmite polovice šljiva i u svaku stavite po jednu datulju. Zatim lijepo poslažite šljive po tijestu, licem okrenutim prema dolje. Kad ste gotovi pospite s preostalom žlicom šećera i sokom koji je ostao u posudi u kojoj ste držali šljive. Želite li da šljive puste više soka možete ih odmah u posudi posuti žlicom šećera neka stoje dok ne budu spremne za slaganje. Na vrh lijepo prebacite pripremljenu meringu i stavite peći 30 minuta na 180 stupnjeva. Provjeravajte povremeno kolač ovisno o snazi vaše pećnice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije