Savršeni sastojci

Uzmite kratak predah od laganih, voćnih slastica i počastite se tartom od maka – oduševit će vas sigurno!

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot
Uzmite kratak predah od laganih, voćnih slastica i počastite se tartom od maka – oduševit će vas sigurno!
03.08.2022.
u 07:19
Spoj lješnjaka, čokolade, maka i prhkog tijesta zvuči vrlo primamljivo dobro nakon svih onih sorbeta, voćnih krema i pjenica u kojima ste uživali ovog vrućeg ljeta... Naravno, uz ovaj konkretni kolač možete poslužiti kuglicu sladoleda, po mogućnosti domaćeg!
Pogledaj originalni članak

U recept ide 400 g maka, ali ako imate plići kalup od ovoga na slici ili manjeg promjera od standardnog slobodno prilagodite količinu nadjeva, savjetuje gastroblogerica Tatjana Miletić.

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Tart od maka

Za tijesto:

400 g glatkog brašna

200 g maslaca 

100 g šećera

prstohvat praha vanilije

2 žumanjka

3 žlice ulja

1 žlica milerama

prašak za pecivo

Za nadjev:

400 g maka

1 konzerva kondenziranog mlijeka

rebro crne čokolade

30 g sjeckanog lješnjaka

10 g grozđica

4-5 žlica ruma

bourbon vanilija

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Priprema:

Grožđice potopite u rum. Maslac pjenasto umutite pa mu dodajte šećer, žumanjke, mileram i prstohvat vanilije i sve dobro sjedinite. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo i dodajte u pripremljenu smjesu pa kuhačom sve sjedinite. Treba vam desetak minuta da umijesite tijesto, nikako ne više od toga jer treba biti prhko, mrvičasto i raspadati se u rukama. Sjedinite ga u jednu loptu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na pola sata. Mak, natopljene grožđice i lješnjak pomiješajte s kondenziranim mlijekom, dodajte bourbon vaniliju i izlomljenu čokoladu. Šaku tijesta ostavite sa strane, a ostatak rukama razvucite i rastanjite u dubljem kalupu za tart. Ako vam se učini da je suho i da se raspada ne brinite na dobrom ste putu. Kada ste prekrili dno i rubove kalupa izlijte po njemu pripremljeni nadjev. Ostatak tijesta naribajte ili rukama razmrvite po nadjevu. Pecite na 200 stupnjava oko pola sata.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.