Pomama u ribarnicama

Za Badnju večer imamo 3 savršena recepta sa srdelom – najtraženijom ribom ovih blagdana

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Za Badnju večer imamo 3 savršena recepta sa srdelom – najtraženijom ribom ovih blagdana
22.12.2022.
u 10:07
Lažni brudet od srdela, crikveničke rupice ili nonine srdele na lovoru... Pripremite jedno od ova tri jela ili, još bolje sva tri i napravite pravu malu gozbu od najzdravije namirnice Jadranskog mora.
Pogledaj originalni članak

Ovo aromatično jelo možete jednostavno poslužiti u tanjuru i uz njega svježi kruh, a izvrsno prija uz svježe pripremljenu palentu koju poslužite na malo finog “toća”. 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Lažni brudet od srdela 

Sastojci:

500 g srdela, očišćenih

2 glavice luka

2-3 režnja češnjaka

½ stručka peršina

2 lovorova lista, sušena

1 grančica svježeg ružmarina

1 dl bijelog vina

maslinovo ulje

1 limenka pelata

500 ml pasirane rajčice

sol, papar

prstohvat šećera

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Luk narežite na tanke kolutove pa ga bacite na maslinovo ulje u posudu u kojoj ćete kuhati brudet. Stavite posudu na srednju vatru, kada se luk lijepo zazlati, ubacite sitno nasjeckani češnjak, prstohvat sjeckanog peršina i dva lista lovora, ne dulje od dvadesetak sekundi. Sad ubacite pelate i pasiranu rajčicu, začinite solju, paprom i šećerom da neutralizira kiselinu. Sve dobro promiješajte i pustite da zavrije pa ubacite grančicu ružmarina i podlijte vinom. Poklopite i pustite da kuha na laganoj vatri tridesetak minuta uz redovito miješanje, cilj je da višak tekućine ispari i smjesa se zgusne. Potom ubacite ribu, poklopite i malo protresite posudu da umak obloži ribu. Kuhajte 5-7 minuta na laganoj vatri. Kad je jelo gotovo, pospite ga s malo svježe nasjeckanog češnjaka i peršinom. Poslužite s domaćom palentom, krumpirom na lešo ili prilogom po vlastitom ukusu. 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Crikveničke rupice tradicionalni su kvarnerski recept nastao u ribarskim obiteljima. Ovako su žene spremale užinu ribarima prije nego što bi oni odlazili na more. Jelo je sačuvalo svoju popularnost, redovito se priprema na pučkim svečanostima, ali i na obiteljskim druženjima.

Crikveničke rupice

Sastojci:

1 kg sitnih srdelica

1 vezica peršina

4 režnja češnjaka

kukuruzno brašno

pšenično oštro brašno

sol

papar

ulje za prženje

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Prvo očistite srdelice (ili zamolite u ribarnici da vam ih očiste, sretno s tim!), odstranite glave, operite ih i ocijedite. Nasjeckajte peršin i češnjak pa ih pomiješajte s paprom. Sad na otvoreni dlan složite tri-četiri ribe, pospite ih mješavinom češnjaka, papra i peršina pa pospite s obje vrste brašna. Pokrijte istim brojem srdelica, ponovo pospite brašnom i stiskom šake sve spojite u jednu cjelinu. Tako spojene srdele zajedno pržite u većoj količini vrućeg ulja pa ocijedite na kuhinjskom papiru. Rupice poslužite uz blitvu s krumpirom, priloge od kuhanog povrća ili uz svježu sezonsku salatu s malo domaćeg kruha sa strane.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Ovo aromatično jelo ohladite prije posluživanja i obavezno uz njega poslužite limun i izdašno pokapajte po ribi. Jelo u hladnjaku može stajati nekoliko dana.

Nonine srdele na lovoru

Sastojci:

1 kg srdela, očišćenih i po želji filetiranih

4 male šalice za kavu maslinova ulja

3 male šalice za kavu vode

4-5 režnja češnjaka

stručak peršina

sol

papar

listovi lovora

limun, za posluživanje

Priprema:

Dno posude za kuhanje obložite sušenim listovima lovora, mora biti prekriveno čitavo dno (da se riba ne bi tijekom kuhanja ulovila za posudu). Očišćene srdele poslažite po lovoru da pokriju dno posude. Posolite i popaprite, pospite nasjeckanim češnjakom i peršinom, količina po želji. Ponovite isti postupak dok ne potrošite svu ribu. Prelijte maslinovim uljem, zatim vodom u količini dovoljnoj da prekrije ribu. Stavite na vatru i kad zakipi smanjite na laganu vatru i neka se nepokriveno krčka dok voda ne ispari, mora ostati samo ulje. Ohladite prije posluživanja i obavezno uz jelo poslužite limun i izdašno pokapajte po ribi. Jelo u hladnjaku može stajati nekoliko dana.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

samo za prave obožavatelje

Tri puta tripice: Savladajte ova tri recepta i postanite veliki majstor pripreme ovog kultnog jela!

Nema ravnodušnih prema jelu koje su nekad jeli isključivo oni koji si nisu mogli priuštiti kvalitetan komad mesa za obrok. Fileke (tripice) ili mrzite ili volite, zapravo, čini se da je to jedno od onih jela koje većina ljudi kod kuće ne priprema. Ostali se učlanjuju u klubove obožavatelja tripica, raspravljaju o njihovoj pripremi, hodočaste po tripijadama i putuju svijetom otkrivajući nove recepte s omiljenom namirnicom.


 

 




 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.