Jedan od najčešćih razloga zašto još od djetinjstva zamrzimo jela poput hladetine ili tripica jest karakterističan 'miris' (neki bi rekli smrad) koji se širio kućom tijekom pripreme ovih jela. Barem kad su tripice u pitanju taj mitski smrad koji prati njihovu pripremu odavno je stvar prošlosti jer danas se prodaju očišćene tripice, bez ikakvog mirisa. U pravilu su već i narezane, napola skuhane i spremne da uz pomoć savršenog recepta koji imate pripremite obožavano jelo s kojim ste stekli slavu među istomišljenicima. Ako još uvijek nemate taj recept, pokušajte s jednim od ovih – ne možete pogriješiti!
Špek-fileki
Sastojci:
1,2 kg fileka
3 režnja češnjaka
2 lista lovora
120 g masnoće
100 g špeka
150 g luka
100 g pirea od rajčice
50 g mljevene paprike
40 g soli
limunov sok
50 g češnjaka
1 vezica peršina, samo list
50 g senfa
1 list lovora
100 g parmezana
Priprema:
Fileke operite i dobro skuhajte s 3 češnja češnjaka i 2 lista lovora. Kad su kuhani, ocijedite ih i isperite u hladnoj vodi. Špek narežite na kockice i prepržite na ulju. Dodajte sitno kosani luk, sitno nasjeckani češnjak i sve dobro prepržite podlijevajući s malo vode. Dodajte fileke koje ste prethodno fino narezali na rezance debljine 0,5 cm i dužine 6-7 cm. Dobro promiješajte i pustite da se pirja dvadesetak minuta. Umiješajte pire od rajčice i malo crvene paprike. Zalijte vrućom vodom. Dodajte sol, papr, malo limunova soka, senfa i lovorov list te pustite da se kuha još tridesetak minuta. Servirajte s parmezanom.
Tripice na pašta-fažol
Sastojci:
1,5 kg junećeg ili goveđeg želuca
2 + 4 glavice luka
5 + 2 režnja češnjaka
1 dl ulja
1/2 kg smeđeg fažola (graha)
250 g tjestenine, penne, pužići...
1 velika žlica koncentrata rajčice
3 klinčića
sol, papar
Za temeljac:
3 teleće nogice
15 dag pršuta u komadu
Priprema:
Očišćen želudac skuhajte u vodi s dvije glavice luka dok ne postane mekan. Nešto juhe ostavite, a želudac narežite na trake od oko ½ cm. U drugom loncu skuhajte mesni temeljac od 3 teleće nogice i 15 dag pršuta u komadu koji je preko noći odležao u vodi. Na 1 dl ulja zastaklite 4 sjeckana luka i 5 režnjeva sjeckanog češnjaka, dodajte tripice i dva protisnuta crvena luka iz juhe, pa zajedno još malo pirjajte podlijevajući mesnim temeljcem. Tada ulijte 2 dl juhe od tripica, 1 dl juhe u kojoj ste skuhali ½ kg smeđeg fažola, ubacite na listiće sjeckana dva režnja češnjaka i 1 veliku žlicu koncentrata rajčice te 3 klinčića. Kuhajte dok tripice ne omekšaju. Pri kraju ubacite ½ kg skuhanog graha, na kocke sjeckani kuhani pršut i ¼ kg skuhane tjestenine, promiješajte, pustite da sve provri, posolite i popaprite te služite vruće.
Tripice na kajenski
Sastojci:
5 dag masti
4 glavice luka
4 mrkve
4 teleće nogice
2 kg obarenih goveđih želudaca narezanih na tripice
nekoliko listova lovora
Na dno velike posude na 5 dag rastopljene
4 veća komada poriluka
po jedna grančica majčine dušice, mažurana, kadulje i ružmarina
1 l mesnog temeljca
1 dl jabukovače
1 žlica koncentrata od rajčice
šafran, sol, papar
Priprema:
Na dno velike posude na 5 dag rastopljene masti položite 4 sjeckana luka i 4 mrkve pa na njih stavite 4 teleće nogice rasječene po sredini i 2 kg obarenih goveđih drobova izrezanih u tripice. Na sve to stavite nekoliko listova lovora i 4 veća komada poriluka. Začinite s po 1 grančicom majčine dušice, mažurana, kadulje i ružmarina, pa podlijte sa 1 l mesnog temeljca pomiješanog sa 1 dl jabukovače u kojoj ste rastopili 1 žlicu koncentrata od rajčice. Začinite prstohvatom šafrana, posolite, popaprite i kuhajte oko 5 sati dok se sve ne prožme. Tada izvadite nogice, poriluk i aromatično bilje, a tripice služite vruće.