Naveliko guštamo u ljetu, a samim time i u slasnim morskim namirnicama poput morskih plodova koji su idealni za vruće ljetne dane. Ovo jelo inspirirano je Jadranskim morem i bezvremenskim ljetnim okusima popust kokosa i limuna. Mlada blitva i lignja savršen su spoj mediteranske prehrane dok kurkuma, koja je izuzetno ljekoviti začin, daje egzotičan prizvuk jelu te izvanredan balans. Recept je idealan je za lagan obiteljski ručak uz šum valova mora – predlaže Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.
Jadranska lignja, listovi mlade blitve, kokos, limunska trava, velouté od korijena kurkume
Recept za lignje
Sastojci:
lignje
sol
timijan
maslinovo ulje
korica limuna
Priprema:
Lignje temeljito očistite i posušite. Narežite ih na tanke trakice i marinirajte s malo soli, timijana, limunove korice i maslinovog ulja. Nakon marinade lignje poparite u stimeru od bambusa 3 do 4 minute.
Umak od kurkume
Sastojci:
korijen kurkume
povrtni temeljac
maslinovo ulje
sol
kokosovo mlijeko
maslac
Priprema:
Korijen kurkume naribajte i presotirajte na maslinovu ulju nekoliko minuta dok ne omekša. Korijen kurkume zalijte povrtnim temeljcem i pustite da iskuhava dok se ne pretvori u kompaktnu smjesu. Zatim, procijedite višak tekućine kroz cijedilo, dodajte kokosovo mlijeko i kuhajte dok se umak ne zgusne do kraja.
Umak od limunske trave
Sastojci:
limunska trava
svježi đumbir
maslac
povrtni temeljac
kokosovo mlijeko
sol
Priprema:
U posudi zagrijte maslac, dodajte limunsku travu koju ste prethodno izrezali na manje komadiće te naribani đumbir. Ulijte malo temeljca i kokosovog mlijeka i pustite da se umak lagano iskuha uz povremeno miješanje. Dobiveni umak procijedite kroz cijedilo i dodajte malo maslaca.
Hrskava blitva
Mladu blitvu očistite, operite i izvadite sredinu (peteljku) da ostanu samo lijepi zeleni listovi. Osušene listove blitve kratko prepecite na roštilju ili grill tavi dok ne postane hrskava. Blitvu začinite s malo soli.