dobro je znati

Za ovu namirnicu mnogi govore da deblja: Dobra je za mršavljenje, no postoji kvaka

Foto: Shutterstock
Za ovu namirnicu mnogi govore da deblja: Dobra je za mršavljenje, no postoji kvaka
15.11.2023.
u 07:00
Prema istraživačima, oni koji dodaju ovu hranu u tanjur brže se osjećaju sitima, pa kasnije ne jedu visokokaloričnu hranu.
Pogledaj originalni članak

Onima koji žele smršavjeti često se savjetuje izbjegavanje namirnica bogatih ugljikohidratima, no uzimanje jedne namirnice iz ove skupine može nas dovesti do željenog cilja. Iako može izgledati kontraproduktivno, znanstvenici vjeruju da bi škrobni krumpir mogao biti tajna gubitka težine, piše Mayco Clinic.

To je zato što ljudi jedu istu težinu hrane tijekom obroka da bi se osjećali siti, bez obzira na to koliko kalorija obrok sadrži. Prema istraživačima, oni koji dodaju krumpir u tanjur brže se osjećaju sitima, pa kasnije ne jedu visokokaloričnu hranu.

VEZANI ČLANCI:

Način na koji se krumpir priprema i s čime se jede mogu biti pravi krivci što krumpir dolazi na loš glas. Možda se čini kao zdrav razum, ali konzumiranje puno pržene hrane poput čipsa i pomfrita može dovesti do dodatnih kalorija i nezdravog debljanja. Također, ljudi koji jedu velike količine krumpira imaju tendenciju da konzumiraju više maslaca, crvenog mesa i gaziranih pića. Istina je da krumpir ima visok sadržaj škroba ili ugljikohidrata, hranjivih tvari koje uzrokuju skokove šećera u krvi. No ako ih kombinirate s hranom bogatom proteinima, vlaknima i nezasićenim mastima, možete usporiti probavu i dovesti do ravnomjernijeg otpuštanja glukoze u krvotok.

Krumpir sadrži oko 80 kalorija na 100 grama — duplo više od drugog povrća, kao što su mrkva i brokula. Ali također sadrži oko polovinu kalorija kruha, tjestenine i riže, kada se jede u istim količinama. Istraživači su istaknuli i da je važan način kuhanja i pripreme krumpira, te da treba izbjegavati jesti čips jer prženje smanjuje nutritivnu vrijednost.

Energija, mikronutrijenti, svestranost i obična činjenica da je vrlo ukusan, čine argumente da krumpir postane dio zdrave prehrane. To je osobito istinito kada su upareni s hranom bogatom proteinima i vlaknima i pripremljeni na načine koji iskorištavaju to što imaju nula masti. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AN
Antik
08:52 15.11.2023.

Koji proizvodjac krompira ili trgovac financira ovaj clanak?