Chefovi predlažu

Za ozbiljne igrače u kuhinji: Mousse od dimljene pastrve apsolutno je savršenstvo koje morate probati

Foto: Hotel Esplanade
Za ozbiljne igrače u kuhinji: Mousse od dimljene pastrve apsolutno je savršenstvo koje morate probati
26.01.2023.
u 12:54
Tradicionalni sastojci pripremljeni na nov i inovativan način u jelu kojim ćete impresionirati dragu osobu, ali i vrlo zahtjevne gurmane.
Pogledaj originalni članak

– Kao chefica, uvijek tražim načine da tradicionalne sastojke poput ribe pripremim na nov, inovativan način. Mousse ne mora biti samo desert, može biti i zvijezda glavnog jela. Meso pastrve odlično je za izradu moussea zbog svoje sočnosti i neutralnog okusa, ali i zbog svog bogatog sastava omega-3 masnih kiselina. Marmelada od čili papričica svojim ljutkasto-slatkim okusom daje izvrstan kontrast blagoj i neutralnoj pastrvi, a salata od prokulica daje dašak osvježenja jelu. Ovo jelo savršeno je za prve spojeve kada želite impresionirati dragu osobu, ali idealno je i za velika obiteljska druženja kada vam je potrebno nešto moderno, jednostavno i pripremljeno unaprijed – predlaže Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.

Foto: Hotel Esplanade
ana grgić

Mousse od pastrve

Sastojci:

  • 300 g svježe pastrve
  • maslinovo ulje
  • naribana korica jednog limuna
  • sol
  • papar
  • 20 g želatine
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 500 ml vrhnja za šlag

Sastojci za serviranje:

  • klice korijandera
  • kavijar pastrve (po želji)

Priprema:

Kuhinjskim nožem na dasci za rezanje odstranite kosti i iznutrice pastrve. Zatim malom kućnom dimilicom lagano podimite filet pastrve, tek toliko da meso dobije boju. Nakon toga prepecite filet na maslinovu ulju, naribanoj limunovoj korici, soli i papru, sve dok ne bude srednje pečen. Smanjite vatru, dodajte vrhnje za kuhanje i pustite da vrhnje prokuha. Dok čekate da prokuha, sa strane otopite želatinu u 5-6 žlica hladne vode te pustite da nabubri. Nakon što želatinasta smjesa nabubri, dodajte je u vrhnje koje se kuha, sve zajedno kuhajte još pet minuta uz stalno miješanje. Nakon što se svi sastojci sjedine, dodatno ih usitnite štapnim mikserom sve dok ne dobijete finu, glatku smjesu. Smjesu zatim prebacite u veću posudu i pustite da se u potpunosti ohladi. Dok se smjesa hladi, istucite vrhnje za šlag pjenjačom u metalnoj posudi sve dok vrhnje ne poprimi teksturu šlaga. Nakon što se smjesa za mousse u potpunosti ohladila, pjenjačom polagano umiješajte u nju šlag, sve dok se svi sastojci ne sjedine. Gotovu smjesu za mousse zatim izlijte u pleh te ravnomjerno razmažite da bude na 1 cm debljine ili prelijte u kalupe. Pleh ili kalupe zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati da se smjesa stisne.

Foto: Hotel Esplanade

Marmelada od čili papričica

Sastojci:

  • 100 g čili papričica
  • 50 g šećera
  • 2 dl jabučnog octa

Priprema:

Isjeckajte čili papričice na što sitnije komadiće. Savjetujem da pri sjeckanju nosite jednokratne rukavice radi zaštite. Nakon što isjeckate sve čili papričice, na tavi na laganoj vatri zagrijavajte šećer sve dok se ne otopi. Zatim dodajte jabučni ocat i isjeckane čili papričice te pustite da lagano kuha 15 minuta. Nakon što smjesa poprimi oblik marmelade, prebacite je u posudu te stavite u hladnjak da se ohladi.

 

Salata od prokulica

Sastojci:

  • prokulice
  • maslinovo ulje
  • limunov sok

Priprema:

Lagano odvojite listove prokulica i blanširajte ih u kipućoj vodi točno 20 sekundi. Zatim prokulice šokirajte u hladnoj vodi kako biste zadržali željenu boju. Prokulice prebacite u posudu te začinite maslinovim uljem i limunovim sokom.

Serviranje:

Mousse izrežite na željenu veličinu i oblik te dodajte čili marmeladu, salatu od prokulica, klice korijandera te kavijar od pastrva.

Foto: Hotel Esplanade

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.