Začini, sastavni dio svake kuhinje, u ayurvedskoj se medicini koriste i zbog ljekovitih svojstava. Samim time, rekli bi ayurvedski terapeuti, dokazuju kako dobar lijek može biti jednostavan ali i jeftin.
- Kada određene biljke konzumirate s vodom, jačate cijeli organizam jer sav njihov potencijal ide dizravno u tijelo, kao da pijete lijek – izjavio je za Yoga Journal Light Miller ayurvedski terapeut s Floride koji liječi već 30 godina.
Među ove dobre biljke i začine ubrajaju se đumbir, kumin, papar i cimet koji su sastavni dio mnogih ljekovitih pripravaka. Tako cimet smanjuje kolesterol te stabilizira razinu šećera u organizmu, dok đumbir pomaže kod mučnina.
Za pripremu je dovoljno štapiće cimeta kuhati u vodi 10 minuta te popiti kada voda bude sobne temperature, a žličicu osušenog đumbira, pak, treba prokuhati u 2 dcl vode tri minute i popiti dok je toplo.