Uvrstite ih u jelovnik

Zdrave i ukusne: Ovih 5 voćki dobre su za ljude koji se bore s dijabetesom

Foto: shutterstock
Zdrave i ukusne: Ovih 5 voćki dobre su za ljude koji se bore s dijabetesom
20.10.2023.
u 08:00
Dobro uravnotežen obrazac prehrane može vam pomoći u kontroli šećera u krvi i smanjiti rizik od razvoja drugih zdravstvenih stanja povezanih s dijabetesom, poput bolesti srca i visokog krvnog tlaka.
Pogledaj originalni članak

Kada imate dijabetes, važno je pridržavati se zdrave prehrane. Dobro uravnotežen obrazac prehrane može vam pomoći u kontroli šećera u krvi i smanjiti rizik od razvoja drugih zdravstvenih stanja povezanih s dijabetesom, poput bolesti srca i visokog krvnog tlaka. Svježe voće može biti dio hranjive dijete za dijabetes. No zbog pogrešnih informacija, neki ljudi s dijabetesom misle da moraju izbjegavati voće jer je većina voća bogata ugljikohidratima i prirodnim šećerima, prenosi Yahoo.

Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da osobe s dijabetesom mogu redovito uživati ​​u voću i da to čak može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi. To znači poboljšanu kontrolu nad vašim dijabetesom. Dok većina ljudi s dijabetesom može jesti bilo koje svježe voće, postoji nekoliko voća koje se ističe svojim impresivnim nutritivnim profilom i utjecajem na šećer u krvi.

VEZANI ČLANCI: 

1. Bobičasto voće: Bobičasto voće, poput borovnica, malina i kupina, jedno je od najhranjivijeg voća koje možete jesti. Ne samo da je bogato vlaknima, vitaminima, mineralima, antioksidansima i spojevima s protuupalnim učinkom, već su istraživanja povezala konzumaciju bobičastog voća s poboljšanom kontrolom glikemije. Na primjer, studija iz 2020. otkrila je da konzumacija bobičastog voća može pomoći u smanjenju razine inzulina i šećera u krvi nakon obroka, što može koristiti osobama s dijabetesom.

Bobičasto voće ima ovaj pozitivan učinak na dijabetes zato što je bogato vlaknima, koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotok. Dodavanje bobičastog voća u vašu prehranu moglo bi čak pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa. Istraživanja su povezala redoviti unos bobičastog voća s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2, kao i stanja poput bolesti srca, hipertenzije i određenih vrsta raka.

2. Avokado: Avokado je jedinstveno voće jer ima malo ugljikohidrata i puno masti. Polovica avokada sadrži samo 8,5 grama ugljikohidrata i osigurava gotovo 30 grama zdravih masti, što avokado čini pametnim izborom voća za one koji su na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata. Avokado je posebno bogat jednostruko nezasićenim masnoćama, za koje se pokazalo da su korisne za osobe s dijabetesom.

GALERIJA: Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Studija iz 2016. pokazala je da su dijete s visokim udjelom mononezasićenih masti povezane s boljom kontrolom glikemije kod osoba s dijabetesom tipa 2 u usporedbi s dijetama s visokim udjelom ugljikohidrata ili polinezasićenih masti. Avokado je također bogat vlaknima, koja mogu ublažiti skokove šećera u krvi nakon obroka. Prehrana bogata vlaknima dobar je izbor za osobe s dijabetesom tipa 2, budući da povezana s poboljšanjima u kontroli glikemije, tjelesne težine, razine lipida u krvi i markera upale kod osoba s dijabetesom tipa 2.

3. Citrusno voće: Agrumi, poput naranči i grejpa, dobar su izbor za osobe s dijabetesom. Ne samo da ovo voće ima nizak glikemijski indeks (GI) - mjera koliko polako ili brzo hrana diže razinu šećera u krvi - nego je također prepuno hranjivih tvari koje mogu pomoći u smanjenju upale i podržati zdravu kontrolu glikemije. Naranče imaju GI 43, što se smatra niskim. To znači da će naranče imati manji utjecaj na šećer u krvi u usporedbi s voćem s visokim GI, poput lubenice.

Ranija istraživanja sugeriraju da redovita konzumacija voća s niskim GI može pomoći osobama s dijabetesom da smanje HbA1c, krvni tlak i rizik od srčanih bolesti. Citrusi su također bogati antioksidativnim biljnim spojevima, uključujući naringenin, vrstu polifenola koji ima moćna antidijabetička svojstva.

VEZANI ČLANCI: 

4. Jabuke: Jabuke su još jedno voće s niskim GI koje su bogate hranjivim tvarima važnim za kontrolu dijabetesa. Jabuka srednje veličine sadrži oko 5 grama vlakana, uključujući topiva vlakna, koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotok. Odabir hrane bogate topivim vlaknima može pomoći u promicanju zdrave razine šećera u krvi i lipida u krvi, što je važno za osobe s dijabetesom tipa 2.

Studije pokazuju da jedenje jabuka može biti od koristi osobama s oštećenom kontrolom šećera u krvi. U studiji iz 2022., jedenje jabuke prije obroka značajno je smanjilo šećer u krvi nakon obroka kod ljudi s oštećenom tolerancijom glukoze u usporedbi s onim kad su jeli obrok prije jabuke. Istraživači su sugerirali da topljiva vlakna, kao i drugi antidijabetički spojevi koji se nalaze u jabukama, mogu koristiti ljudima s visokom razinom šećera u krvi, poput onih s dijabetesom tipa 2.

5. Šipak: Konzumacija nara povezuje se s brojnim zdravstvenim dobrobitima, uključujući smanjenje krvnog tlaka, šećera u krvi i razine kolesterola te poboljšanje otpornosti na inzulin. Šipak i sok od nara izvrsni su izvori bioaktivnih spojeva kao što su elagitanini, antocijanini i organske kiseline, koji mogu pomoći u smanjenju upale i zaštititi od oštećenja stanica.

Doručak je najvažniji obrok u danu, no ove je namirnice ujutro bolje izbjegavati:

Istraživanja pokazuju da konzumacija proizvoda od nara može posebno utjecati na zdravlje osoba s dijabetesom tipa 2. Na primjer, studija iz 2019. pokazala je da je ispijanje 200 mililitara soka od nara dnevno tijekom šest tjedana rezultiralo značajnim smanjenjem razine sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka kod osoba s dijabetesom tipa 2 u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Osobe s dijabetesom tipa 2 izložene su povećanom riziku od visokog krvnog tlaka (hipertenzije), stoga je održavanje zdrave razine krvnog tlaka konzumiranjem namirnica koje imaju antihipertenzivna svojstva jednostavan i učinkovit način da se brinete za svoje zdravlje. Plodovi nara također mogu pomoći u održavanju zdrave razine šećera u krvi. Iako u soku od nara mogu uživati ​​osobe s dijabetesom, pametno je konzumirati sok od nara u malim količinama uz miješani obrok koji sadrži vlakna i proteine ​​kako bi se pospješila optimalna regulacija šećera u krvi.

Voćni proizvodi koje treba izbjegavati:

Većina ljudi s dijabetesom tipa 2 ne mora izbjegavati svježe voće. Svježe voće, kao što su bobičasto voće, trešnje, agrumi i breskve mogu se uživati ​​kao dio zdrave, dobro zaokružene prehrane prilagođene dijabetesu. Međutim, postoje određeni voćni proizvodi koje bi trebalo ograničiti - bez obzira imate li dijabetes ili ne. Sljedeći voćni proizvodi mogu pridonijeti lošoj kontroli šećera u krvi i mogu negativno utjecati na zdravlje ako se jedu prečesto:

Suho voće obloženo šećerom: Nezaslađeno sušeno voće može biti zdrav izbor ako se jede u malim porcijama i konzumira uz hranu bogatu proteinima, poput orašastih plodova. Međutim, zaslađeno sušeno voće može sadržavati visok udio šećera. Na primjer, zaslađeni sušeni ananas može sadržavati čak 47,5 grama dodanog šećera po porciji od 100 grama, što je jednako gotovo 12 žličica. Konzumacija previše dodanog šećera može negativno utjecati na kontrolu šećera u krvi i dovesti do razvoja drugih zdravstvenih problema, poput masne jetre i bolesti srca.

GALERIJA: Ovo je 10 namirnica koje biste odmah trebali početi jesti

Foto: Ivo Čagalj/Marijan Sušenj/PIXSELL/Thinkstock
Namirnice
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
bademi
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
grah
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
maline
Foto: Thinkstock
Lanene sjemenke
Foto: Thinkstock
Mekinje
Foto: Thinkstock
Leća
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
artičoke
Foto: Lino Mirgeler/DPA/PIXSELL
chia
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
batat
Foto: Nick Ansell/Press Association/PIXSELL
avokado

Konzervirano voće u sirupu: Baš kao i zaslađeno sušeno voće, konzervirano voće u sirupu može imati šokantno visok udio šećera. Na primjer, šalica voćnog komposta sadrži oko 6,5 žličica dodanog šećera.

Deserti na bazi voća: Slatki deserti na bazi voća, kao što su sorbet i voćni kolačići, obično imaju visok udio dodanog šećera i ukupnih ugljikohidrata te ih treba ograničiti radi optimalne kontrole šećera u krvi.

Zaslađeni voćni sokovi: U redu je s vremena na vrijeme uživati ​​u malim količinama 100% voćnog soka. Ali, prečesto ispijanje pića s visokim udjelom dodanog šećera i ukupnih ugljikohidrata, poput zaslađenih voćnih sokova, može negativno utjecati na kontrolu šećera u krvi i cjelokupno zdravlje.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.