Svi znamo da izbjegavanje prerađene hrane, slatkih napitaka, bijelog kruha i pržene hrane pomaže u mršavljenju i očuvanju zdravlja, no neki stručnjaci također preporučuju oprez pri konzumaciji određenog voća. Iako je bogato antioksidansima, vlaknima i esencijalnim vitaminima, neko voće sadrži visok udio šećera koji može povećati razinu glukoze i pridonijeti debljanju, tvrdi Janine Bowring. Donosimo koje voće ima najviše šećera i može utjecati na vaše ciljeve mršavljenja, piše Best Life.
Banane: Prema Bowring, banane imaju visok sadržaj šećera i mogu utjecati na vaše ciljeve mršavljenja. Klinika Cleveland navodi da jedna banana sadrži više od 15 grama šećera, što je usporedivo sa šećerom u slatkim poslasticama poput glazirane krafne. No, Bowring savjetuje da ako volite banane, jedite ih kad su zelenije jer sadrže otporniji škrob koji djeluje kao dijetalna vlakna i korisno je za crijevni mikrobiom. Banane također sadrže vlakna, vitamin C, vitamin B6 i kalij koji imaju brojne zdravstvene prednosti.
Trešnje: Bowring navodi da trešnje također imaju visok udio šećera. Klinika Cleveland napominje da šalica trešanja sadrži oko 19 grama šećera, što je jednako količini šećera u Snickers čokoladici. S druge strane, trešnje su bogate polifenol antioksidansima koji štite srce od oštećenja stanica i smanjuju upalu. Također, visok sadržaj melatonina u trešnjama može vam pomoći da bolje spavate. Bowring dodaje da trešnje sadrže salicilate, prirodni spoj koji je dobar za bolove u zglobovima.
Suho voće: Suho voće može biti odličan dodatak zobenim pahuljicama, salatama i pladnjevima sa sirom, no mnoge vrste suhog voća sadrže nezdrave dodatne šećere poput šećera od trske ili kukuruznog sirupa. Bowring savjetuje da se pripazi na unos suhog voća ili ga u potpunosti izbjegava. Međutim, Harvard Health Publishing napominje da sušeno voće bez dodanog šećera može biti zdrava poslastica jer sadrži više vlakana i antioksidansa nego svježe voće.
Grožđe: Grožđe je bogato antioksidansima, vitaminima C i K te je dobar izbor za osobe s visokim krvnim tlakom. Međutim, s 15 grama šećera po šalici, Bowring preporučuje da ga izbjegavate tijekom procesa mršavljenja.
Mango: Mango je izvrstan izvor vlakana i vitamina, no također sadrži visok udio šećera - čak 46 grama po voću. Klinika Cleveland preporučuje kombiniranje manga s visokoproteinskom hranom poput grčkog jogurta kako bi se usporilo otpuštanje šećera u krv.
Ananas: Iako ananas ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući visok sadržaj vitamina C i mangana, Bowring ističe da jedna šalica ovog voća sadrži preko 16 grama šećera, što može utjecati na ciljeve mršavljenja.