termički učinak

Želite mršavjeti sa svakim zalogajem? Neka na jelovniku budu ove namirnice

Foto: Shutterstock
Želite mršavjeti sa svakim zalogajem? Neka na jelovniku budu ove namirnice
26.04.2014.
u 12:43
Čak 25 posto vrijednosti bjelančevina koristi se u procesu probave.
Pogledaj originalni članak

Naš organizam troši energiju i dok probavlja hranu, a taj se proces naziva  tzv. termičkim učinkom hrane.

Konzumiranje hrane s većim termičkim učinkom reducira razinu masnoća u tijelu i potiče metabolizam. Namirnice bogate bjelančevinama izazivaju najveći termički učinak – čak 25% njihove vrijednosti koristi se u procesu probave.

S druge strane, ugljikohidrati i hrana bogata masnoćama koriste se samo od 6 do 8%, odnosno od 2 do 3%.

Istraživanja su otkrila da je metabolizam dvostruko brži nakon konzumiranja bjelančevina nego nakon uzimanja obroka bogatog ugljikohidratima.

No to ne znači da se trebate u potpunosti odreći ugljikohidrata u prehrani. Opasni su samo jednostavni ugljikohidrati koje nalazimo npr. u bijelom kruhu, a posebno ako ih kombinirate s masnoćama.

Složeni ugljikohidrati, bez dodataka drugih tvari, izuzetno se brzo probavljaju. Ako želite smršavjeti vježbajući, pokušajte smanjiti unos masnoća, a povećati unos ugljikohidrata i bjelančevina.

Hrana bogata bjelančevinama: bijelo meso, posni sir, tuna, losos, orašasti plodovi...

>>7 namirnica uz koje se lakše i brže mršavi

>>Pomoću patlidžan-dijete izgubit ćete čak 8 kilograma u dva tjedna!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.