Sve tajne uspješne pripreme pizze iz kućne radinosti otkrila nam je gastroblogerica Marija Herjavić Jerkić od koje smo posudili i recept. Isprobajte ga već danas!
Domaća pizza
Sastojci:
200 g oštrog brašna
300 g glatkog brašna
250-300 g vode
paketić suhog kvasca
20-30 g maslinova ulja
5-10 g soli
nadjev po želji
Priprema:
Sve sastojke za tijesto, osim ulja, dobro umijesite, prekrijte krpom i pustite da se digne. Kad se digne, krenite ponovo mijesiti i pomalo dodajte ulje u tijesto. Mijesite dok se sve ulje ne poveže s tijestom. Formirajte u kuglu, pokrijte krpom i pustite da se digne još jednom.
Tajna odličnog tijesta je da se ulje dodaje nakon prvog dizanja. Podijelite tijesto na 2 dijela, svaki je za jedan veliki kalup. Rastanjite tijesto tiskajući prstima na pobrašnjenom masnom papiru, gurajući tijesto iznutra prema rubu. Stavite nadjev po želji (nemojte pretjerati da ne bude suviše vlažno) i s masnim papirom prebacite u pećnicu zagrijanu na 250 stupnjeva, na rešetke. Pecite dok ne porumeni. Pečenu pizzu pospite origanom. Nemojte ga dodavati prije pečenja, već nakon, bit će ukusnija pizza.
Oslobodi nas bože "gastroblogerica" koje rade tijesto za pizzu bez 00 brašna i NIKAD ali NIKAD vam pizza nebude kao "iz pizzerije" jer nemate dovoljnu veliku temperaturu u vašoj pećnici pa se sastojci na njoj skuhaju a ne da se ispeku