Atlantska dijeta - tradicionalni plan prehrane u sjeverozapadnoj Španjolskoj i sjevernom Portugalu - smanjuje salo na trbuhu i poboljšava razinu HDL 'dobrog' kolesterola. Prehrana se sastoji od puno ribe i morskih plodova, povrća, voća, cjelovitih žitarica, graha, maslinovog ulja, suhog voća, mlijeka, sira te umjerenog unosa mesa i vina, piše New York Post.
Studija objavljena prošli tjedan u časopisu JAMA Network Open pratila je više od 200 obitelji iz ruralne španjolske zajednice A Estrada od ožujka 2014. do svibnja 2015. 121 obitelj bila je usmjerena na Atlantski način prehrane, dok je 110 obitelji nastavilo s uobičajenom prehranom. Osobe na Atlantskoj dijeti podučene su o svom novom planu prehrane tijekom tri obrazovne sesije i dobile su dodatnu podršku kao što je tečaj kuhanja, materijali i košare s hranom.
VEZANI ČLANCI:
Na početku studije i nakon 6 mjeseci prikupljeni su podaci o unosu hrane sudionika, tjelesnoj aktivnosti, korištenju lijekova i drugim varijablama. Istraživači u Španjolskoj također su mjerili njihov opseg struka, razinu triglicerida, razinu HDL kolesterola, krvni tlak i razinu glukoze natašte. Ovo je pet čimbenika za metabolički sindrom, skupinu stanja koja povećavaju rizik od razvoja bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i moždanog udara.
Od 457 sudionika koji nisu imali metabolički sindrom na početku ispitivanja, njih 23 razvilo ga je tijekom 6-mjesečnog praćenja — 17 sudionika (7,3%) koji su slijedili svoju tradicionalnu prehranu i 6 sudionika (2,7%) koji su prešli na atlantsku prehranu. Od 117 sudionika koji su ispunjavali kriterije za metabolički sindrom na početku studije, 18 onih koji su bili na dijeti (28,6%) i 16 u kontrolnoj skupini (29,6%) odbacilo je tu oznaku.
GALERIJA: Ovo je 10 namirnica koje biste odmah trebali početi jesti
Istraživači su izvijestili da atlantska prehrana 'nije imala značajan učinak na visoki krvni tlak, visoke razine triglicerida ili visoke razine glukoze u serumu', ali je poboljšala opseg struka i razine HDL kolesterola. 'Atlantska dijeta predstavlja značajan potencijal za poboljšanje zdravlja zbog naglaska na hrani bogatoj hranjivim tvarima i prehrambenim navikama', rekla je za Michelle Routhenstein, registrirana dijetetičarka i nutricionistica koja se specijalizirala za bolesti srca.
'Dajući prednost zdravim sastojcima i tradicionalnim metodama kuhanja kao što je pirjanje, ova dijeta povećava bioraspoloživost hranjivih tvari, osiguravajući da ih tijelo može bolje apsorbirati i iskoristiti', dodala je. Dr. Cheng-Han Chen, interventni kardiolog iz Kalifornije, rekao je da rezultati istraživanja nisu iznenađujući 'jer je ova prehrana vrlo slična dobro proučenoj i korisnoj mediteranskoj prehrani'.
Mediteranska prehrana naglašava povrće, voće, grah, leću, orašaste plodove, cjelovite žitarice i ekstra djevičansko maslinovo ulje te dopušta umjerenu količinu ribe, sira, jogurta i vina dok izbjegava crveno meso, slatkiše, slatka pića i maslac.
VEZANI ČLANCI:
Istraživači u Španjolskoj također su primijetili da atlantska prehrana dijeli sličnosti s mediteranskom prehranom. 'Ove vrste prehrambenih obrazaca imaju potencijal smanjiti rizik od bolesti srca, dijabetesa, raka, moždanog udara, pa čak i kognitivnog pada kao što su demencija i Alzheimerova bolest, te poboljšati gastrointestinalnu funkciju i crijevni mikrobiom', kaže Tracy Crane, izvanredna profesorica sa Sveučilišta u Miamiju.
Studija objavljena 2021. otkrila je da je pridržavanje atlantske dijete, poznate i kao južnoeuropska atlantska dijeta, povezano s nižim rizikom od smrti. Postoje neka ograničenja nove studije, a istraživači priznaju da '6 mjeseci možda nije bilo dovoljno dugo za pravilnu procjenu metaboličkih promjena. Praćenje sudionika tijekom nekoliko godina moglo bi ojačati naše rezultate'.
Nutricionist otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti