"Jabuka na dan, tjera liječnika iz kuće van". Svi znamo ovu izreku koja upućuje na to da konzumacija jedne jabuke na dan ima itekakvih dobrobiti za naše zdravlje. Ali, znamo li zašto je to tako?
Jabuka sadrži u prosjeku 26 grama proteina, 81 grama ugljikohidrata i 40 grama dijetalnih vlakana, a ne sadrži masnoće i kolesterol. Osigurat će nam i važne vitamine i minerale poput kalcija, kalija, niacina, folata, tiamina, vitamina A, C, E i K.
Protiv slobodnih radikala - Jabuke obiluju flavonoidima i fitokemikalijama, snažnim antioksidantima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenje stanica.
Daje energiju - Jednostavni šećeri, glukoza, fruktoza i saharoza iz jabuka daju energiju, stoga je ova voćka odličan izbor kada ste gladni ili imate nisku razinu šećera u krvi.
Protiv anemije - Jabuka je odličan izvor željeza koji pomaže u povećanju razine hemoglobina u krvi i liječenju anemije. Ne samo da regulira broj crvenih krvnih stanica u tijelu, već osigurava i pravilnu oksigenaciju esencijalnih organa.
Jača imunitet - Jabuke su bogate vitaminom C i antioksidantnim spojevima i proteinima koji jačaju imunološki sustav. Pomažu i u detoksikaciji tijela i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.
Smanjuje rizik od astme - Osobe koje redovito piju sok od jabuke imaju manji rizik od razvijanja astme i astmatičnih napada, pokazala su istraživanja.
Kontrolira razinu inzulina - Konzumacija jabuke na prazan želudac smanjuje vrozik od razvijanja dijabetesa tipa 2 za 29%.
Dobro je za rak želuca, debelog crijeva, za leukemiju, za otpadanje jetre ako jedete jabuke iz uvoza ili domaće špricane, one su uz jagode najotrovnije voće jer nema čime se ne špria i to preko 10 puta do sazrijevanja a i poslije, osjetite samo masnoću kože iz vana kao uljem premazano. Samo i ISKLJUČIVO domaće voće i povrće jedite, vlastito ili od nekog koga znate da ga organski proizvodi. Rak se u 10 godina 300% u pojavnosti povečao, to nije slučajno.