Kraljevi gljiva

Na Dolcu smo pronašli vrganje i Barbarin recept za savršenu krem juhu

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Na Dolcu smo pronašli vrganje i Barbarin recept za savršenu krem juhu
07.11.2021.
u 08:05
ove su godine vrganji lošije kavlitete, trvdi i zeleni, no takvi su, kažu kumice, idealni za juhe i variva
Pogledaj originalni članak

Konačno smo ih pronašli! Kraljevi šuma sjevera Hrvatske, njihova veličanstva vrganji pristigli su na tržnicu Dolac. Vrijeme je bilo kišovito, no toplije pa su nikli na mnogim mjestima, a mi smo ih pronašli na štandu gospođe Zlate koja ih je sa suprugom brala u netaknutim šumama okolice Ozlja. 

Ove su godine vrganji slabije kvalitete jer je i na njih utjecala suša. Šumsko tlo bilo je suho pa nisu mogli rasti kao proteklih godina. Ipak, Zlata ih prodaje za 70 kuna po mjerici. Zeleni su i tvrdi, no takvi su idealni za juhe i gulaše, rekla nam je. 

Juha od vrganja drevni je recept sjeverne Hrvatske o kojem kruže brojne legende. Jedna od njih kaže da se u Hrvatskom zagorju obavezno morao poslužiti cimermanima, odnosno zidarima nakon što su izgradili kuću. Time bi se nagradilo graditelje, ali i na neki način blagoslovilo kuću čudesnim svojstvima ovih kraljevskih gljiva. Po vrganje je na tržnicu došla Zagrepčanka Barbara koja nam je ispričala svoje recepte za gulaš i juhu od vrganja. 

-Za varivo, očistite vrganje narežite na listiće. Prodinstajte crveni luk, peršin, celer, mrkvicu i krumpir narezan na kockice. Zatim dodajte češnjaka, lovorov list, sol, papar. Dodajte i vrganje, dinstajte i polijevajte s vodom. Kada je gotovo, dodajte deci bijeloga vina, a kada vino ispari, ta oko pet minuta, maknite s vatre i poslužite - otkriva Barbara. Za krem juhu, recept je još jednostavniji. 

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Ponuda vrganja i kestenja na zagrebačkoj tržnici Dolac

-Najbolja je od zrelih vrganja jer daju odličnu aromu. Što je vrganj zeleniji, bolji je za juhu. Klobuke vrganja izblendam u bledneru, a stapke koje su tvrđe narežem na kockice. Stavim masnoću, izlijem kašu izblendanih vrganja. Dodam jedan režanj češnjaka, malo dinstam, pa žličicu brašna i podlijem s vodom i zalijem mlijekom. Juha mora biti ni gusta, ni rijetka, ako nije dovoljno gusta, dodajte još brašna pa soli i papra. Netko koristi vrhnje za kuhanje, ali ja ga izbjegavam, bolje je s mlijekom. Prije nego maknete s vatre, dodajte kockice od stapke vrganja i kuhajte još tri minute- zaključuje Zagrepčanka.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.